Eduardo Pardo de Guevara y Valdés

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaEduardo Pardo de Guevara y Valdés

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement14 setembre 1952 Modifica el valor a Wikidata (71 anys)
Ponteceso (província de la Corunya) Modifica el valor a Wikidata
Professor d'investigació del CSIC
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat Complutense de Madrid Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióprofessor, historiador Modifica el valor a Wikidata
OcupadorConsell Superior d'Investigacions Científiques
Universitat Complutense de Madrid Modifica el valor a Wikidata
Membre de

Eduardo Pardo de Guevara y Valdés (Ponteceso, Bergantiños, província de La Corunya, 14 de setembre de 1952) és un historiador i professor universitari gallec.

Trajectòria[modifica]

Va estudiar a Guadalajara i Jaén i es va doctorar el 1984 en Història Medieval per la Universitat Complutense de Madrid (UCM), on va exercir la docència universitària en la càtedra de Paleografia i Diplomàtica. El 1988 va ingressar per oposició al CSIC.[1]

És professor d'investigació del Consell Superior d'Investigacions Científiques. Anteriorment havia exercit com a científic titular a la Institució Milà i Fontanals de Barcelona (1988-1990) i a l'Instituto de Historia de Madrid (1990-1994).[2] És director de l'Instituto de Estudios Gallegos Padre Sarmiento (IEGPS) des del 1994, i coordinador institucional del CSIC a Galícia des del febrer del 2012.[1] També ha estat responsable de la Secció de Patrimoni Històric del Consello da Cultura Galega i vicepresident de la Comissió d'Heràldica de la Junta de Galícia, vicepresident de la Confederació Iberoamericana de Genealogia i Heràldica, i membre de la Reial Acadèmia Matritense d'Heràldica i Genealogía.[3] Des del 1993 és acadèmic corresponent de la Reial Acadèmia de la Història, per la província de Lugo,[4] essent, des del 2009, vicepresident del "Comité Español de Ciències Históricas", amb seu oficial en aquest organisme.[5]

En la seva condició d'historiador, ha dirigit el Diccionario biográfico de la Galicia de los Trastámara i el Corpus de epigrafía, heráldica y escultura funeraria medieval de Galicia (Siglos XIII-XVI). És, a més, director de la revista Cuadernos de Estudios Gallegos i de les seves dues sèries, Anejos i Monografías, així com de la col·lecció Galicia Histórica, que edita la Fundació Pedro Barrié de la Maza. Entre la seva obra escrita es troba una dotzena de llibres i capítols de llibres i col·laboracions en volums col·lectius, i compta també amb més d'un centenar d'articles i estudis monogràfics, i més mig centenar de pròlegs i estudis introductoris.[5]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Eduardo Pardo de Guevara releva a Labarta al frente del CSIC en Galicia». La Voz de Galicia, 23-02-2012 [Consulta: 23 gener 2019].
  2. «Eduardo Pardo de Guevara coordinará el CSIC en Galicia». La Opinión A Coruña, 23-02-2012 [Consulta: 23 gener 2019].
  3. «Ilmo. Sr. Don Eduardo Pardo de Guevara y Valdés». Real Academia Matritense de Heráldica y Genealogía [Consulta: 23 gener 2019].
  4. «Académicos Correspondientes en España: Eduardo Pardo de Guevara y Valdés (1993)». Reial Acadèmia de la Història [Consulta: 23 gener 2019].
  5. 5,0 5,1 «Pardo de Guevara, vicepresidente del Comité Español de Ciencias Históricas». El Progreso, 29-05-2009 [Consulta: 23 gener 2019].