Vés al contingut

El conflicte final

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula episodi de televisióEl conflicte final
A Taste of Armageddon, Krieg der Computer, Příchuť zkázy i A Taste of Armageddon Modifica el valor a Wikidata
SèrieStar Trek Modifica el valor a Wikidata
Temporadaprimera temporada d'Star Trek Modifica el valor a Wikidata
Número d'episodi23 Modifica el valor a Wikidata
AnteriorLlavor espacial Modifica el valor a Wikidata
SegüentA aquest costat del paradís Modifica el valor a Wikidata
Estrena23 febrer 1967 i 28 desembre 1987 Modifica el valor a Wikidata
Emissora originalNBC Modifica el valor a Wikidata
DirectorJoseph Pevney Modifica el valor a Wikidata
GuionistaRobert Hamner i Gene L. Coon Modifica el valor a Wikidata
MúsicaAlexander Courage Modifica el valor a Wikidata
FotografiaGerald Finnerman Modifica el valor a Wikidata
Codi de producció6149-23 Modifica el valor a Wikidata
Durada50 min-1 h-48 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalanglès Modifica el valor a Wikidata
PaísEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Gènereciència-ficció i ficció distòpica Modifica el valor a Wikidata
Actors

"El conflicte final" (títol original en anglès "A Taste of Armageddon")[1] és el vint-i-tresè episodi de la primera temporada de la sèrie de televisió de ciència-ficció estatunidenca Star Trek. Escrit per Robert Hamner i Gene L. Coon i dirigit per Joseph Pevney, es va emetre per primera vegada el 23 de febrer de 1967.

A l'episodi, la tripulació de l'Enterprise visita un planeta compromès en una guerra simulada per ordinador completament amb un planeta veí, però les víctimes, incloses la tripulació de l' Enterprise, se suposa que és real.

Argument

[modifica]

El USS Enterprise viatja a Eminiar VII al "cúmul estel·lar NGC 321", portant l'ambaixador Robert Fox a establir relacions diplomàtiques. Poc se sap d'Eminiar VII, més enllà del fet que han estat en guerra amb un planeta veí, Vendikar.

A prop d'Eminiar VII, l' Enterprise rep un missatge del planeta advertint-los que no s'apropin, però l'ambaixador Fox ordena al Capità Kirk que procedeixi. Kirk, el primer oficial Spock i el personal de seguretat addicional s'envien cap al planeta, on són rebuts pels representants Mea 3 i Anan 7. Durant un suposat atac de Vendikar, Anan 7 explica que la guerra es porta a terme com una simulació per ordinador, i que l' Enterprise ha estat "destruïda" en l'atac. Els dos planetes tenen un tractat, segons el qual han de matar les "víctimes" de cada atac simulat. Per tant, s'espera que la tripulació es presenti a les cambres de desintegració d'Eminiar per a l'execució, i el grup de Kirk és presoner. Spock planta telepàticament un suggeriment a la ment del seu carceller, que els permet escapar.

Anan 7 utilitza un duplicador de veu per imitar la veu de Kirk i ordenar a la tripulació que baixi. Scotty, que sospita, fa que l'ordinador de la nau analitzi el missatge i confirmi que és fals. Ordena aixecar escuts. Quan la tripulació no aconsegueix transportar-se cap avall, Eminiar els dispara, però l'atac és desviat pels escuts. Aleshores, l'Anan 7 contacta amb l' Enterprise, afirmant que l'atac es va deure a un mal funcionament. L'ambaixador Fox, decidint creure en Anan, s'entrega i és portat a una cambra de desintegració, on Spock i els agents de seguretat el rescaten.

Kirk s'enfronta a l'Anan 7 però és dominat pels guàrdies i portat a la cambra del consell d'Eminian. Quan l'Anan 7 obre un canal a l' Enterprise, Kirk ordena a Scotty que executi l'"Ordre General 24" abans de ser tallat. Kirk explica que ha ordenat a la nau que destrueixi tot el que hi ha al planeta en dues hores. El pànic es produeix, permetent a Kirk desarmar els guàrdies. Spock arriba i destrueixen els ordinadors de simulació de guerra. Anan 7, horroritzat, protesta que inevitablement seguirà una guerra real, però Kirk assenyala que Vendikar està, sens dubte, igual d'horroritzat, i que ambdues parts tenen ara un incentiu per fer la pau. Suggereix que l'Anan 7 convoqui un alto el foc i comenci negociacions de pau, i Fox accepta actuar com a mediador neutral.

Repartiment i doblatge al català

[modifica]

La sèrie va ser doblada al català pels estudis Tecni-3 (primera part) i Diálogo (segona part) i emesa a TV3 l’any 1989.[2] Els dobladors de l'episodi foren:[1]

Personatge Actor/actriu Veu en català
James T. Kirk William Shatner Jordi Boixaderas
Spock Leonard Nimoy Isidre Sola i Llop
Montgomery Scott 'Scotty' James Doohan Joan Carles Gustems
Domènec Farell
Hikaru Sulu George Takei Jaume Nadal
Enric Cusí
Nyota Uhura Nichelle Nichols Glòria Roig
Azucena Díaz
Christine Chapel Majel Barrett Ana Maria Mauri
Rosa Gavin
Anan 7 David Opatoshu Enric Arredondo
Ambaixador Robert Fox Gene Lyons Ramon Puig
Mea 3 Barbara Babcock Maria Jesús Lleonart
Contramestre Tamula Miko Mayama Carme Buxaderas

Reception

[modifica]

El títol "Armageddon Game", un episodi de Star Trek: Deep Space Nine del 1994, va ser escollit per l'escriptor Robert Hewitt Wolfe com a homenatge a aquest episodi.[3][4]

Zack Handlen de The A.V. Club va donar a l'episodi una qualificació de "B+". Va descriure la història com "un dels escenaris clàssics de Trek al·legòricament poderosos i poc plausibles de sentit comú". Handlen va criticar una premissa que tenia "uns quants massa forats per mantenir els seus intents de profunditat", però va elogiar l'ambició de la història.[5]

El 2016, The Hollywood Reporter va classificar "A Taste of Armageddon" com el 53è millor episodi de televisió de tota la franquícia de televisió "Star Trek" abans de "Star Trek: Discovery]]" , incloses les sèries d'acció real i d'animació, però sense comptar les pel·lícules.[6] De només els episodis de la sèrie original, el van classificar com el 18è millor episodi.[7] El 2016, Business Insider va classificar "A Taste of Armageddon" com a l’11è millor episodi de la sèrie original.[8]

El 2017, fou classificat com el vuitè Star Trek més esperançador, que malgrat algunes escenes poc encertades culmina amb el final d'una guerra de 500 anys.[9] El 2017, Business Insider va incloure "A Taste of Armageddon" com un dels episodis més infravalorats del Franquícia Star Trek.[10]

El 2018, Collider va classificar aquest episodi com el 8è millor episodi de sèrie original.[11]

El 2020, ScreenRant el va classificar com el vuitè millor episodi de TOS per tornar a veure.[12]

El 2021, Den of Geek el va classificar com l'episodi número u de la sèrie original.[13] > Aquell any, l'episodi va ser citat per personatges del programa de ciència-ficció For All Mankind, a l'episodi "Triage", on es va comparar "A Taste of Armageddon" amb l'escenari alternatiu de la història de la sèrie dela Guerra Freda.

Vegeu també

[modifica]

The Lottery:Història de Shirley Jackson de 1948 sobre una població acostumada a seguir una antiga tradició de sacrifici humà, aparentment pel bé públic.

Referències

[modifica]
  1. 1,0 1,1 El conflicte final a eldoblatge.com
  2. Fitx de doblatge de Star Trek a eldoblatge.com
  3. Erdmann, Terry J.; Block, Paula M. Deep Space Nine Companion (en anglès). Simon and Schuster, 2000. ISBN 978-0-671-50106-8. 
  4. «INTERVIEW: The Inner Light of Morgan Gendel» (en anglès americà). Cultured Vultures, 13-12-2019. [Consulta: 16 febrer 2021].
  5. Handlen, Zack «"The Return Of The Archons" / "A Taste Of Armageddon"». The A.V. Club, 27-03-2009.
  6. «"Endgame" - 'Star Trek': 100 Greatest Episodes» (en anglès). The Hollywood Reporter, 08-09-2016. [Consulta: 24 març 2019].
  7. «'Star Trek' Original Series Episodes: The Best 20». The Hollywood Reporter, 20-09-2016. [Consulta: 30 març 2020].
  8. Kiersz, Elena Holodny, Andy. «Here are the 13 best original 'Star Trek' episodes, ranked» (en anglès). Business Insider Australia, 22-09-2017. [Consulta: 26 juny 2019].
  9. «Star Trek: 15 Episodes That Will Give You Hope For The Future» (en anglès americà). ScreenRant, 10-01-2017. [Consulta: 24 març 2019].
  10. Holodny, Elena. «The 31 most underrated 'Star Trek' episodes». Business Insider. [Consulta: 11 juny 2019].
  11. Lesnick, Silas. «The 20 Best Episodes of 'Star Trek: The Original Series'» (en anglès americà). Collider, 14-08-2018. [Consulta: 4 juliol 2019].
  12. «Star Trek: The 15 Best Episodes Of The Original Series To Rewatch, Ranked» (en anglès americà). ScreenRant, 16-03-2020. [Consulta: 13 febrer 2021].
  13. «The Star Trek: The Original Series Episodes That Best Define the Franchise» (en anglès americà). Den of Geek, 03-03-2021. [Consulta: 22 març 2021].

Enllaços externs

[modifica]