Elements del bloc d

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Els elements del bloc d (per difús) són aquells situats en els grups 3 a 12 de la taula periòdica dels elements. En aquests elements el nivell energètic més extern correspon a orbitals d (vegeu també la configuració electrònica).

Blocs d'elements
bloc s - bloc p - bloc d - bloc f - bloc g
Blocs taula periòdica.png


En el diagrama es mostra la taula periòdica dividida en blocs. En el bloc d hi ha trenta elements (realment n'hi ha més, però no es troben a la natura, i no se solen tenir en compte). Aquests es divideixen en deu grups de tres (les columnes), on els tres elements tenen propietats físiques i químiques semblants entre si, encara que els dos que es troben més avall s'assemblen més entre si i mostren més diferències amb què està en la primera fila (anomenat normalment "element capçalera de grup").


També es poden dividir en tres sèries (files) de deu elements, anomenades a vegades "sèries de transició" (vegeu metall de transició).

Elements químics

Taula periòdica | Nom | Símbol atòmic | Nombre atòmic
Grups:   1 -  2 -  3 -  4 -  5 -  6 -  7 -  8 -  9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18
Períodes:  1  -  2  -  3  -  4  -  5  -  6  -  7
Sèries:   Metalls alcalins  -  Alcalinoterris  -  Lantanoides  -  Actinoides  -  Metalls de transició  -  Metalls del bloc p  -  Metal·loides  -  No-metalls  -  Halògens  -  Gasos nobles
Blocs:  bloc s  -  bloc p  -  bloc d  -  bloc f  -  bloc g