Elements del bloc p

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Els elements del bloc p (de principal) són aquells que estan als grups del 13 al 18 de la taula periòdica. En aquestos elements el nivell energètic més extern correspon a orbitals p (vegeu la configuració electrònica). La configuració electrònica externa d'estos elements és: ns2npx (x=1 a 6, estant 1 per al grup del bor, 2 per al grup del carboni, ... i 6 per al grup dels gasos nobles).

Els elements d'aquest bloc, tant tendeixen a perdre algun electró per a tal de buidar l'orbital p, com també tenen tendència a guanyar-lo per a omplir-lo i arribar a la configuració electrònica de gas noble. Com que a l'orbital p, hi caben sis electrons, quan es queda mig ple amb tres electrons, també aconsegueix una certa estabilitat, fent que els elements d'aquest bloc també tendeixin a perdre o guanyar electrons per a tenir l'orbital p mig ple.

Blocs d'elements
bloc s - bloc p - bloc d - bloc f - bloc g
Blocs de la taula periòdica

Subgrups del bloc p[modifica]

Elements químics

Taula periòdica | Nom | Símbol atòmic | Nombre atòmic
Grups:   1 -  2 -  3 -  4 -  5 -  6 -  7 -  8 -  9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18
Períodes:  1  -  2  -  3  -  4  -  5  -  6  -  7
Sèries:   Metalls alcalins  -  Alcalinoterris  -  Lantanoides  -  Actinoides  -  Metalls de transició  -  Metalls del bloc p  -  Metal·loides  -  No-metalls  -  Halògens  -  Gasos nobles
Blocs:  bloc s  -  bloc p  -  bloc d  -  bloc f  -  bloc g