Eliseevita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralEliseevita
Fórmula químicaNa1.5Li{Ti₂O₂[Si₄O10.5(OH)1.5]}·2H₂O
EpònimNikolay Yeliseyev (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusmont Al·luaiv, massís de Lovozero, Península de Kola, óblast de Múrmansk, Districte Federal del Nord-oest, Rússia
Classificació
Categoriasilicats > inosilicats
Nickel-Strunz 10a ed.9.DB.17
Dana65.1.1.2
Propietats
Sistema cristal·límonoclínic
Estructura cristal·linaa = 27,48(1) Å; b = 8,669(4) Å; c = 5,246(2) Å; β = 90,782(8)°
Grup puntual2/m - prismàtica
Grup espacialgrup espacial C2/c Modifica el valor a Wikidata
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2010-031
SímbolEsv Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

L'eliseevita és un mineral de la classe dels silicats. Va ser anomenada en honor de Nikolai Aleksandrovitx Eliseev (1897-1966), un notable geòleg i petròleg rus, professor de la Universitat Estatal de Leningrad, en reconeixement a les seves contribucions a la geologia i la petrologia dels complexos metamòrfics i alcalins.[1]

Característiques[modifica]

L'eliseevita és un inosilicat de fórmula química Na1.5Li{Ti₂O₂[Si₄O10.5(OH)1.5]}·2H₂O. Cristal·litza en el sistema monoclínic. Està properament relacionada amb la lintisita i la punkaruaivita.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, l'eliseevita pertany a «09.DB - Inosilicats amb 2 cadenes senzilles periòdiques, Si₂O₆; minerals relacionats amb el piroxens» juntament amb els següents minerals: balifolita, carfolita, ferrocarfolita, magnesiocarfolita, potassiccarfolita, vanadiocarfolita, lorenzenita, lintisita, punkaruaivita, kukisvumita, manganokukisvumita, vinogradovita, paravinogradovita, nchwaningita, plancheïta, shattuckita, aerinita i capranicaïta.

Jaciments[modifica]

L'eliseevita al mont Al·luaiv, situat al massís de Lovozero, (Península de Kola, Rússia). Es tracta de l'únic indret on ha estat trobada aquesta espècie mineral.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Eliseevite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 7 novembre 2015].