Emily Ratajkowski

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaEmily Ratajkowski

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(en) Emily O'Hara Ratajkowski Modifica el valor a Wikidata
7 juny 1991 Modifica el valor a Wikidata (32 anys)
Westminster (Anglaterra) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Califòrnia a Los Angeles
San Dieguito Academy (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Alçada170 cm Modifica el valor a Wikidata
Color dels ullsMarró fosc Modifica el valor a Wikidata
Color de cabellsCabells castanys Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballInterpretació cinematogràfica Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióactriu, actriu de televisió, model, actriu de cinema Modifica el valor a Wikidata
Activitat2004 Modifica el valor a Wikidata –
OcupadorFord Models Modifica el valor a Wikidata
Representada perFord Models Modifica el valor a Wikidata

Lloc webemrata.com Modifica el valor a Wikidata
IMDB: nm1589279 Allocine: 656362 Rottentomatoes: celebrity/emily_ratajkowski Allmovie: p783700 TCM: 12870000 Metacritic: person/emily-ratajkowski TV.com: people/emily-ratajkowski AFI: 423572 TMDB.org: 1186505
Facebook: Officialemilyratajkowski Twitter (X): emrata Instagram: emrata TikTok: emrata Modifica el valor a Wikidata

Emily O'Hara Ratajkowski (/ˌrɑːtaɪˈkɒfski/; polonès: [ratajˈkɔfskʲi]; Londres, 7 de juny de 1991) és una model i actriu estatunidenca. Nascuda a Londres, de pares americans i educada principalment a Califòrnia, es va fer famosa després d'aparèixer al vídeo musical de Robin Thicke "Blurred Lines", el qual va esdevenir la cançó número u de l'any 2013 en diversos països, malgrat ser polèmica per moltes raons incloent-hi nudisme, plagi i els seus temes de degradació i llibertat sexual.

Ratajkowski va començar a actuar com un nena a l'àrea de San Diego abans que obtingués un paper recurrent a iCarly i papers posteriors en pel·lícules importants. El seu debut al cinema va ser com l'amant del personatge de Ben Affleck a la pel·lícula de 2014 Gone Girl. El 2015 també ha aparegut en algunes pel·lícules.

Ratajkowski és una defensora de la salut de la dona com un portaveu de Planificació Parenthood i dona suport al dret de les dones a expressar la seva sexualitat. Es declara feminista, encara que hi ha que ho discuteix. És coneguda pel seu atractiu sexual i el sentit de la moda.

Biografia[modifica]

Ratajkowski va néixer a Westminster, Londres, filla única de Kathleen Balgley i de John David "JD" Ratajkowski, ambdós dels Estats Units. Balgley, professora d'anglès, ensenyava sota el Programa Fulbright, on es va trobar amb JD, un pintor, ja que els dos estaven ensenyant a l'Acadèmia de Sant Dieguito. En el moment del naixement de la seva filla tenien 39 i 45 anys, respectivament, i no estaven casat. Ratajkowski descriu la seva mare com una "feminista i intel·lectual". La família vivia a West Kensington abans que s'establís als Estats Units, a San Diego, Califòrnia, quan Ratajkowski tenia cinc anys. Es va criar principalment a la rodalia d'Encinitas en una petita casa prop de la costa. La seva mare anteriorment havia ensenyat a la Universitat Politècnica de Califòrnia.

Ratajkowski és d'ascendència irlandesa i judeo-polonesa. El seu pare va ser criat com a catòlic, mentre que la seva mare era jueva. Ratajkowski descriu la seva herència com "israeliana polonesa". Ella va viure i va viatjar a moltes parts d'Europa durant la seva joventut, incloent llargs períodes a la ciutat irlandesa de Bantry i a l'illa de Mallorca, als Països Catalans. Va passar tots els estius des de ben petita a Irlanda fins que va esdevenir adulta, convertint-se en model.

Abans que Ratajkowski marxés de Londres a l'edat de cinc, estava obsessionada amb el teatre. El primer paper formal de Ratajkowski va ser d'Elsa en una adaptació de La Petita Venedora de Llumins, a l'Escola de Teatre de la Costa Nord a Solana Beach, Califòrnia. Ratajkowski va créixer sense televisió; jugava a futbol, actuava, i feia ballet.

Ratajkowski va visitar moltes platges nudistes europees amb la seva família durant la seva joventut. L'exposició de la figura femenina nua en la fotografia i en l'art durant els seus anys de formació va ser-hi molt present. Ella se sent còmode nua. Ratajkowski també va ser influenciada per la tercera onada de teoria feminista, per obres com The Beauty Myth i Promiscuities, de Naomi Wolf. Ella era una jove adolescent físicament madura que va suportar la pressió per limitar l'expressió de la seva sexualitat i com es presenta a si mateixa.

Filmografia[modifica]

Any Títol Rol Notes
2004 Andrew's Alteration Noia Jove
2005 A Year and a Day Noia
2009-2010 iCarly Tasha Episodis: «iSpeed Date" i "iEnrage Gibby»
2013 Fox and Friends Ella mateixa 1 episodi
2014 Gone Girl Andie Fitzgerald
2014 Guys Choice Awards 2014 Ella mateixa Entrega de premis
2015 Entourage TBA
2015 We Are Your Friends Sophie
2018 I Feel Pretty Mallory
2018 In Darkness Veronique
2018 Cruise Jessica Weintraub
2018 Welcome Home Cassie

Televisió[modifica]

Any Títol Rol Notes
2009-2010 iCarly Tasha Episodi: «iSpeed Date & iEnrage Gibby»

Vídeos musicals[modifica]

Año Títol Artista Rol Notes
2012 "Fast Car" Taio Cruz Principal
2013 "Blurred Lines" Robin Thicke, amb T.I. i Pharrell Williams Co-Principal
2013 "Love Somebody" Maroon 5 Principal

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Emily Ratajkowski