Enfilada (escacs)

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

En escacs, una enfilada (o, de vegades, un punxó), és una maniobra tàctica que consisteix en l'atac a dues peces que es troben alineades (en una mateixa fila, columna o diagonal), de manera similar a com passa amb la clavada. L'enfilada s'anomena de vegades clavada inversa, ja que la diferència resideix en el fet que en una enfilada, és la peça de més valor la que es troba exposada a l'atac directe del rival, i és obligada a moure's, de manera que en fer-ho exposa a l'atac una altra peça menys valuosa que era darrere, la qual podrà llavors ésser capturada. Només les peces de llarg abast, és a dir, la dama, la torre, i l'alfil serveixen per enfilar peces contràries. A vegades, s'utilitza el terme enfilada com a sinònim de raigs X, tot i que no és exactament el mateix.

Tipus d'enfilada[modifica]

Enfilada relativa[modifica]

abcdefgh
8
Chessboard480.svg
b7 negres torre
f7 negres rei
e6 negres peó
f6 negres peó
d5 negres dama
f4 blanques peó
e3 blanques peó
f3 blanques alfil
e2 blanques dama
f2 blanques rei
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
La dama i la torre negres són enfilades.

Al diagrama, és el torn de les negres, la dama de les quals pateix una enfilada de banda de l'alfil blanc. Les negres han de moure la dama, de manera que a la jugada següent, les blanques capturaran la torre que es troba darrere. Es tracta d'una enfilada relativa: és probable que les negres moguin la dama, perquè és una peça de més valor que la torre, però això no obstant, les regles del joc els permeten de fer qualsevol altra jugada que estimin oportuna.

Enfilada absoluta[modifica]

abcdefgh
8
Chessboard480.svg
d7 negres dama
e7 negres rei
d5 negres alfil
e4 blanques rei
f4 blanques alfil
f3 blanques dama
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Enfilada absoluta, el rei és obligat a moure.

En el segon diagrama, juguen les blanques. El rei pateix una enfilada de banda de l'alfil negre. Es tracta en aquest cas d'una enfilada absoluta, car les regles del joc obliguen a fer alguna cosa en relació a l'escac que s'està produint. En qualsevol cas, després de qualsevol moviment legal de les blanques, les negres capturaran sens dubte la dama blanca.

Com que l'enfilada és un atac directe sobre la peça més valuosa, es tracta normalment d'una tàctica més eficaç que la clavada. La víctima d'una enfilada poques vegades podrà evitar la pèrdua de material (llevat, potser, que hi hagi un zwischenzug, o que sigui possible d'interposar alguna altra peça per interferir l'acció de la peça atacant). En la pràctica, l'enfilada és un tema menys freqüent que la clavada, però quan es produeix, acostuma a ser decisiu pel resultat de la partida.

Vegeu també[modifica]

Bibliografia[modifica]

Notes i referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

  • Enfilades Sèrie de problemes sobre el tema de l'enfilada. (anglès)