Interferència (escacs)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La interferència en els escacs es dona quan la línia entre una peça atacada i la seva defensa és tapada per un sacrifici interposant una peça. És un tema tàctic que es planteja poques vegades, i per això sovint passa desapercebut. Les oportunitats per interferir són rares perquè l'objecte de la defensa ha de ser més valuós que la peça sacrificada, i la interposició ha de ser al mateix temps una amenaça.[1]


Aquest article empra la notació algebraica per descriure moviments d'escacs.

Exemples[modifica]

abcdefgh
8
c8 negres rei
d8 negres torre
f8 negres alfil
a7 negres peó
b7 negres peó
c7 negres peó
h7 negres peó
g6 negres peó
e5 blanques peó
f5 blanques cavall
h3 blanques peó
a2 blanques peó
d2 negres dama
e2 blanques dama
f2 blanques peó
g2 blanques peó
e1 blanques torre
g1 blanques rei
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Juguen les blanques

A la posició de l'esquerra, les blanques aparentment estan obligades a moure cap enrere el cavall amenaçat de f5, perquè les caselles on podria avançar són totes ben protegides. En qualsevol cas, el moviment d'interferència a 1.Cd6+ interromp la defensa de la torre negra a la dama negra. Tant si les negres juguen 1...cxd6 com 1...Axd6, les blanques capturaran la dama negra. Així les negres no tenen millor jugada que 1...Txd6 2.exd6 Dxe2 3.Txe2 Axd6, concedint la qualitat per un peó.

Un exemple més subtil d'interferència ocorre quan la peça interposada interromp dues línies a la vegada. En aquest cas, la peça que s'hauria de moure no caldria que realitzés una amenaça.

abcdefgh
8
b8 blanques torre
d8 negres torre
a7 blanques peó
f7 negres peó
h7 negres rei
g6 negres peó
h6 negres peó
f5 negres cavall
b4 blanques cavall
e4 negres alfil
a3 blanques rei
b3 blanques peó
b2 blanques alfil
c2 blanques peó
d2 negres torre
h2 blanques peó
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Juguen les blanques

A la posició de la dreta, les blanques es troben en desavantatge material, i aparentment no poden coronar el peó de la columna a perquè l'alfil negre defensa la casella de coronació. Malgrat tot, 1.Cd5! interfereix l'alfil i la defensa mútua entre les dues torres negres. Si 1...Axd5, 2.Txd8 és òbviament guanyador. També, si 1.Cd5 és contestat per 1...T8xd5, hi hauria escac i mat amb 2.Th8. El millor que poden fer les negres és 1...T2xd5, interferint la defensa de l'alfil a a8 i permetent 2.a8=D.

Tot i que la interferència és un tema força estrany de veure en les partides actuals, és un tema comú en els problemes d'escacs. La posició de l'anterior exemple, en què es produeix un sacrifici en la intersecció de les línies defensives de dues peces que es desplacen de forma diferent, entre els problemistes es coneix com a Novotny. Altres tipus d'interferències tenen noms específics en els problemes d'escacs, incloent el Grimshaw, Plachutta on les dues peces es mouen ortogonalment (vegeu un bell exemple de Tarrasch), Anti-Bristol, Holzhausen i Wurzburg-Plachutta.

Referències[modifica]