Forquilla (escacs)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquest article empra la notació algebraica per descriure moviments d'escacs.
abcdefgh
8
a8 negres torre
d7 negres rei
b6 blanques cavall
b5 blanques rei
g4 negres peó
f3 blanques torre
h3 blanques torre
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
El cavall blanc fa una forquilla el rei i la torre negres. És particularment efectiu fer forquilles al rei, perquè les regles requereixen una atenció immediata a una amenaça contra el rei. En aquesta situació, el defensor no pot triar una altra peça, ni el negre pot fer un moviment intermedi per complicar la situació: simplement, el rei ha de ser mogut, després de la qual cosa el blanc pot capturar la torre.
abcdefgh
8
a8 negres torre
f8 negres cavall
h8 negres cavall
b7 blanques dama
c7 negres alfil
g7 blanques peó
d5 negres rei
c4 negres peó
b3 blanques alfil
d3 blanques cavall
h3 blanques torre
b2 blanques rei
c1 blanques alfil
f1 negres dama
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
La dama blanca fa una forquilla al rei, la torre, i l'alfil negres. El peó blanc fa una forquilla als cavalls negres. La dama negre fa una forquilla a la torre, l'alfil i el cavall blancs. El peó negre fa una forquilla a dues peces menors blanques. Fixeu-vos que el cavall blanc de d3 és atacat dos cops.

En escacs, una forquilla (o també unes ulleres) és una tàctica que utilitza una peça per atacar dues o més peces oponents alhora, esperant de guanyar material (capturant una de les peces de l'oponent) perquè el contrari, en un moviment, només pot protegir-se contra una de les dues (o més) amenaces.[1]

El tipus de forquilla es coneix comunament com el nom de la peça que el realitza. Per exemple, en una forquilla de cavall, un cavall es mou per atacar dues o més peces enemigues en el mateix moviment. Qualsevol tipus de peça d'escacs, inclòs el rei, pot fer una forquilla.

Els cavalls s'utilitzen sovint per realitzar forquilles: salten a una posició des d'on ataquen dues peces.

Els peons també poden fer forquilles: quan es moven cap endavant, poden atacar dues peces: diagonalment cap a l'esquerra i cap a la dreta. Al diagrama de la dreta, el peó negre fa una forquilla a les dues torres blanques.

Un moviment de dama també ataca sovint dues peces al mateix temps, però típicament només guanya material si ambdues peces estan indefenses o si una no està defensada i l'altra és el rei contrari. Com que la dama és normalment més valuosa que les peces que ataca, normalment només guanya material capturant peces indefenses. Però, la possibilitat d'una forquilla de dama és una amenaça molt real quan la dama té camp obert, com és el cas d'un final. Una forquilla amb una dama protegida contra el rei i la dama contraris sol ser una bona tàctica per forçar l'intercanvi de dames.

El terme forquilla reial s'utilitza de vegades per a descriure la situació en què es realitza una forquilla al rei i la dama; aquest és més destructiu tipus de forquilla possible, ja que d'aquest escenari se'n deriva la pèrdua de la dama en la majoria dels casos.

El següent exemple d'una forquilla és de la primera ronda del Campionat del món de la FIDE de 2004 entre Mohammad Tissó i Aleksei Dréiev. Després del 3è moviment de les blanques es va assolir la següent posició:

abcdefgh
8
a8 negres torre
g8 negres rei
b7 negres peó
d7 negres dama
f7 negres peó
g7 negres alfil
h7 negres peó
g6 negres peó
c5 blanques peó
d5 negres peó
a4 negres peó
e4 negres cavall
f4 blanques dama
a3 blanques peó
f3 blanques peó
a2 blanques alfil
d2 blanques alfil
g2 blanques peó
h2 blanques peó
c1 blanques torre
h1 blanques rei
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Tissir-Dréiev, 2004.

Després de 33...Cf2+ 34.Rg1 (únic moviment legal) 34...Cd3, les blanques abandonaren. A la posició final el cavall negre fa una forquilla a la dama i la torre blanca, de manera que si es mou la dama, el blanc perdrà una qualitat.

Les forquilles són sovint usades com a part d'una combinació que pot implicar d'altres tipus de tàctiques d'escacs.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]