Atac a la descoberta

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

En escacs, un atac a la descoberta (o, simplement, una descoberta) és un atac produït quan una peça que estava interferint l'acció d'una segona, s'aparta del seu camí.[1] Els atacs a la descoberta poden ser extremadament poderosos, ja que la peça moguda pot al seu torn provocar una nova amenaça independent de l'amenaça de la peça de la qual permet l'acció. Com passa també amb altres temes tàctics, tenen èxit perquè l'adversari és incapaç d'atendre alhora les diverses amenaces. Tot i que normalment la conseqüència d'una descoberta és el guany de material, no cal que sigui així per a ser efectiva; el tema pot ser usat simplement per guanyar un temps.[2]

Tipus de descoberta[modifica]

Quan la peça que es mou fa escac al rei rival, la maniobra és anomenada descoberta amb escac. Quan la descoberta provoca un escac de la peça de la qual es permet l'acció, llavors es tracta d'un escac a la descoberta. Si ambdues peces fan escac, llavors es tracta d'un escac doble.

Alguns cops els atacs a la descoberta, i especialment els escacs a la descoberta, poden guanyar material quan la peça que es "descobreix" captura una peça oponent que està nominalment protegida per una altra peça, ja que l'oponent està preocupat a lliurar-se de l'escac, i així el jugador atacant tindrà temps de moure la peça que fa la descoberta a un lloc segur.

Una altra possibilitat és que la peça moguda, en comptes d'atacar o capturar una peça de l'oponent, es mogui a una casella en què amenaci de fer mat al següent moviment. De fet, fins i tot és possible un escac i mat a la descoberta.

Exemple[modifica]

Chess zhor 26.png
Chess zver 26.png a8 rd b8 c8 bd d8 e8 kd f8 bd g8 nd h8 rd Chess zver 26.png
a7 pd b7 pd c7 d7 e7 f7 pd g7 pd h7 pd
a6 b6 c6 d6 e6 pd f6 g6 h6
a5 b5 xx c5 d5 pd e5 pl f5 g5 h5
a4 b4 c4 d4 qd e4 f4 g4 h4
a3 b3 c3 d3 bl e3 f3 g3 h3
a2 pl b2 pl c2 d2 e2 f2 pl g2 pl h2 pl
a1 rl b1 nl c1 bl d1 ql e1 kl f1 g1 h1 rl
Chess zhor 26.png
Posició després de 6. ... Dxd4. En aquest moment, el moviment 7. Ab5+ (×) guanya la dama negra usant una descoberta amb escac.

El diagrama a la dreta mostra una trampa en la variant de l'avanç de la defensa francesa, basada en l'atac a la descoberta, i que es pot produir si el negre intenta guanyar el peó d4 erròniament. Després de les jugades 1.e4 e6 2.d4 d5 3.e5 c5 4.c3 cxd4 5.cxd4 Db6 6.Ad3 Dd4??, la darrera jugada és un greu error. Ara, si el blanc juga Ab5 + realitza un atac a la descoberta sobre la dama negra, i jugui el que jugui el negre seguirà Dxd4. Cal notar que no es tracta d'un escac a la descoberta, perquè l'escac és realitzat per la peça que es mou, i no per la peça emmascarada, però l'efecte és igual de devastador.

Referències[modifica]

  1. Discovered Attack Article a Chesscorner.com (anglès)
  2. Tutorial detallat a MarkLowery.net (anglès)

Enllaços externs[modifica]