Escut de Càrcer

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula d'escutEscut de Càrcer
Escut de Càrcer.svg
Escut que utilitza actualment l'Ajuntament de Càrcer.
Detalls
Tipus escut d'armes
Adoptat per Càrcer
Modifica dades a Wikidata

L'escut de Càrcer és un símbol representatiu utilitzat per l'ajuntament del municipi valencià de Càrcer (Ribera Alta). Té el següent blasonament:

« L'escut de Càrcer adopta forma d'ogiva, truncat. Al primer quarter, en camper d'or, els quatre pals de gules. Al segon quarter, en camper de sinople, tres escudets de gules amb una franja d'or, disposats 2 i 1. Per timbre, una corona reial oberta. Va ornamentat amb llambrequins de sinople.[1] »

Història[modifica]

El ple de l'Ajuntament va presentar un projecte d'escut municipal per a la seua oficialització al Ministeri de la Governació. La Reial Acadèmia de la Història (RAH) va aprovar un informe favorable el 21 de gener de 1955. Aquest informe anava signat per V. Castañeda, i hi apareixia un escut diferent al que utilitza actualment l'Ajuntament.[2] El Consell de Ministres va aprovar l'escut oficial 《en la forma expuesta por la Real Academia de la Historia》 [sic] per Decret d'11 de març de 1955, publicat al BOE núm. 86 de 27 de març i al núm. 88 de 29 de març de 1955.[3][4]

Escut oficial de Càrcer aprovat en 1955.

Així doncs, Càrcer té un escut oficial diferent al que utilitza institucionalment, amb el següent blasonament:

« En forma d'escut espanyol truncat, esmaltat en el quarter superior els pals d'Aragó i en l'inferior les primitives de la Casa de Querol, adoptades pel llinatge Cucaló en Sagunt, Segorb i València: D'argent, una graula de sable, passant, amb les ales abaixades, perfilat cap a la destra del blasó. El tot coronat amb la reial aragonesa, igual a la reial espanyola, però sense cap diadema.[2] »

El camper de sinople amb tres escudets de gules amb una franja d'or, que hi apareix a l'escut actual, són les armes dels Eslava, en record de Pere Martínez Eslava, baró de Càrcer el 1437. La graula proposada per la RAH és l'escut dels Cucaló, en record de Josep Cucaló, senyor territorial, va repoblar Càrcer el 1610 després de l'expulsió dels moriscs.[2]

Referències[modifica]

  1. Es pot observar l'escut de Càrcer al seu web: www.carcer.es
  2. 2,0 2,1 2,2 Castañeda, V «Informes oficiales. Escudo del Ayuntamiento de Cárcer (Valencia)» (en castellà). Butlletí de la Reial Acadèmia de la Història, Tomo 138 - Quadern 1, gener-març 1956, pàg. 7-8.
  3. «Decreto de 11 de marzo de 1955 por el que se autoriza al Ayuntamiento de Cárcer (Valencia) para crear el Escudo de Armas de la Villa» (pdf) (en castellà). Butlletí Oficial de l'Estat, 86, 27-03-1955, pàg. 2.006 [Consulta: 13 abril 2016].
  4. «Decreto de 11 de marzo de 1955 por el que se autoriza al Ayuntamiento de Cárcer (Valencia) para crear el Escudo de Armas de la Villa» (pdf) (en castellà). Butlletí Oficial de l'Estat, 88, 29-03-1955, pàg. 2.031 [Consulta: 13 abril 2016].

Vegeu també[modifica]