Església Catòlica Copta

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

L'Església Catòlica Copta o Església Copta Catòlica és una de les Esglésies Catòliques Orientals, dirigida pel Patriarca Catòlic Copte d'Alexandria amb seu al Caire. És, de fet, una escissió de l'Església Ortodoxa Copta retornada a la comunió amb Roma. L'actual patriarca copte catòlic d'Alexandria és Ibrahim Isaac Sidrak, qui va reemplaçar a Antonios Naguib en 2013. La Catedral patriarcal Nostra Senyora d'Egipte és a Nasr City, un suburbi del Caire.

Història[modifica | modifica el codi]

Inicis[modifica | modifica el codi]

En el Concili de Florència, el 4 de febrer 1442, una delegació ortodoxa copta va signar el Cantate Domino, un document per a la unió formal amb l'Església Catòlica i el bisbe de Roma. Amb poc suport a Egipte, el document no va tenir cap efecte. A la dècada de 1600, van començar a arribar missioners, principalment franciscans, a Egipte. El 1630, es va fundar una missió al Caire de l'Orde caputxí. Els jesuïtes van arribar a 1675. En 1713, el patriarca copte d'Alexandria es va sotmetre a Roma una altra vegada, però igual que en 1442, la unió no va durar gaire temps.

En 1741, el bisbe copte Anba Atanasi de Jerusalem es va convertir al catolicisme. El 1781, va ser nomenat pel Papa Benet XIV com a Vicari Apostòlic dels menys de 2.000 catòlics coptes egipcis. Finalment, Atanasi va tornar a l'Església Ortodoxa Copta i altres van servir com a Vicari Apostòlic Catòlic.

Patriarcat[modifica | modifica el codi]

El 1824, sota el supòsit que el virrei otomà volia un patriarca catòlic dels catòlics coptes, el Papa va establir el Patriarcat d'Alexandria en el Vicariat Apostòlic de Síria, Egipte, Aràbia i Xipre però era bàsicament titular. Els otomans, el 1829, va permetre als catòlics coptes construir les seves pròpies esglésies.

El nombre dels catòlics d'aquest ritu es va incrementar fins al punt que Lleó XIII el 1895 va restaurar el Patriarcat Catòlic. Inicialment va nomenar el bisbe Cyril Makarios com a Vicari del Patriarcat. Makarios va presidir després un sínode que va portar la introducció d'algunes pràctiques en Llatí. El 1899, el Papa Lleó XIII, va nomenar Makarios com a Patriarca d'Alexandria dels coptes i va prendre el nom de Ciril II. Va dimitir el 1908, a petició del Papa per una controvèrsia. El seient del patriarcat va quedar vacant.

Ordes religiosos[modifica | modifica el codi]

L'Església copta catòlica no té monestirs. En canvi, l'Església té congregacions religioses, com les tres comunitats de dones: les Germanes del Sagrat Cor, les Germanes coptes de Jesús i Maria (totes dues amb seu a Egipte) i de la província egípcia de les Germanetes de Jesús. Hi ha també una comunitat de franciscans masculins.

Actualment està organitzada en set diòcesis:

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Església Catòlica Copta Modifica l'enllaç a Wikidata