Nas (Bellver de Cerdanya)

(S'ha redirigit des de: Església de Sant Nazarí)
Plantilla:Infotaula geografia políticaNas
Imatge

Localització
Map
 42° 20′ 56″ N, 1° 44′ 37″ E / 42.34881°N,1.74356°E / 42.34881; 1.74356
EstatEspanya
Comunitat autònomaCatalunya
Àmbit funcional territorialAlt Pirineu
ComarcaBaixa Cerdanya
MunicipiBellver de Cerdanya Modifica el valor a Wikidata
Població humana
Població6 (2018) Modifica el valor a Wikidata
Idioma oficialcatalà (predomini lingüístic) Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Altitud1.225 m Modifica el valor a Wikidata
Limita amb
Identificador descriptiu
Codi postal25721 Modifica el valor a Wikidata

Nas és un petit poblet que pertany al municipi de Bellver de Cerdanya, a la Cerdanya. És troba dins la vegueria de l'Alt Pirineu (Catalunya).

Situació[modifica]

Està situat a l'entrada del Parc Natural del Cadí-Moixeró, a la Batllia, a l'esquerra de Ridolaina. Depèn de l'Església de Santa Eugènia, situada a Santa Eugènia molt a prop de Nas.[1] Les muntanyes més importants de la zona són el Roc Teixó i el Serrat de Nas.

A l'entrada de Nas hi ha un mirador, situat a la muntanya del Serrat de Nas, des del qual s'hi pot observar gran part de la Cerdanya.[2]

Antic rètol d'entrada

Història[modifica]

El poble de Nas era també Anàs antigament (Annas a l'acta de la Seu).[3] El seu nom és d'origen preromà i degut a la presència d'una antiga església es creu que el poble podria ser també molt antic.[3]

Antigament, hi havia gent que es dedicava a l'agricultura i la ramaderia, ja que el seu territori està compost bàsicament de camps per al pasturatge i l'agricultura.

Església de Santa Nazarí[modifica]

Nas tenia una església anomenada Església de Sant Nazarí, dedicada a Sant Nazarí. Sobre aquesta església no hi ha gaire informació, però podria ser molt antiga. L'església no va arribar a acabar-se mai.[4]

Pobles Germans[modifica]

Nas, Olià i Santa Eugènia de Nerellà, eren i són pobles germans, Santa Eugènia té una Església i un cementiri i Olià tenia un col·legi anomenat l'Estudi. Aquests tres pobles germans celebren conjuntament la seva Festa Major el tercer diumenge d'octubre.

Demografia[modifica]

A l'any 2018, al poble de Nas, hi vivien 6 habitants.

Llocs d'Interès[modifica]

Font de Nas[modifica]

La Font de Nas és una font molt antiga situada al centre del poble al Carrer de Cortariu. Està composta per un safareig principal i una sortida d'aigua d'on surt una fresca i abundant aigua provinent del Serrat de l'Avetosa, al Parc Natural del Cadí-Moixeró.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Nas