Vés al contingut

Orientació sexual: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
m bot: -Fluidesa +Fluïdesa
(Cap diferència)

Revisió del 20:59, 16 nov 2016

L'orientació sexual o preferència sexual es refereix a la relació entre els sexes d'un individu i l'objecte dels seus desitjos o relacions sexuals. Normalment s'acostumen a estudiar tres orientacions sexuals: l'heterosexualitat (atracció cap a individus del sexe oposat), l'homosexualitat (cap a individus del mateix sexe) i la bisexualitat (cap a individus del mateix sexe i de l'oposat).

Orientació i identitat sexuals

La identitat sexual no és el mateix que l'orientació sexual: el primer es refereix a la concepció que un individu té de si mateix, mentre que el segon es refereix al desig sexual. El comportament sexual, malgrat estar-hi molt relacionat, realment tampoc no hi té una relació directa.

Concepte cultural

La concepció cultural de l'orientació sexual com a característica discreta i fixa és un desenvolupament recent que va sorgir arran dels projectes de taxonomia personal del segle XIX. Durant aquest període van sorgir diverses classificacions i nomenclàtors per descriure o conceptualitzar la sexualitat humana. Moltes de les definicions van incloure un component psicològic, com ara l'objecte del desig eròtic d'un individu, i un component de comportament enfocat al sexe en una parella.

Per contra, en altres períodes de temps i algunes civilitzacions, la sexualitat no comportava un component d'identitat; és a dir, no es concebia el concepte d'homosexual per se, sinó d'un home que tenia relacions amb altres homes de manera ja sigui exclusiva, temporal o ocasional.

No es coneixen els motius que condueixen a una determinada orientació sexual, ni si són criteris biològics, d'aprenentatge, del creixement o educatius. La medicina, psicologia i sexologia actuals no consideren que les orientacions asexuals, heterosexuals, bisexuals o homosexuals suposin cap patologia i per tant no són susceptibles de cap tractament.