Ptínids: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
m r2.7.2) (Robot afegeix: simple:Anobiidae
Línia 93: Línia 93:
[[pl:Kołatkowate]]
[[pl:Kołatkowate]]
[[ru:Жуки-точильщики]]
[[ru:Жуки-точильщики]]
[[simple:Anobiidae]]
[[sv:Trägnagare]]
[[sv:Trägnagare]]
[[tr:Tos böceğigiller]]
[[tr:Tos böceğigiller]]

Revisió del 08:59, 9 set 2012

Infotaula d'ésser viuPtínids
Ptinidae Modifica el valor a Wikidata

Gibbium psylloides Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumArthropoda
ClasseInsecta
OrdreColeoptera
SuperfamíliaBostrichoidea
FamíliaPtinidae Modifica el valor a Wikidata
Latreille, 1802

Els anòbids (anobiidae) són una família de coleòpters polífags. Generalment les larves es desenvolupen a la fusta, popularment coneguts com a corcs o corcs de la fusta, formen galeries a l'interior de la fusta de la que es van alimentant. En el moment de fer la pupa s'aproximen a la superfície i en emergir l'adult deixa un forat característic a la superfície de la fusta.

Morfologia general

La mida dels anòbids oscil·la entre 1,5 i 9 mm de longitud i són predominantment marrons, bruns, rogencs o negres. El cos gairebé sempre és cilíndric, a voltes arrodonit i està recobert per una abundant pubescència, que a vegades forma dibuixos sobre els èlitres. El cap està més o menys retret i amagat sota el pronot; les antenes poden ser fil·liformes, asserrades o pectinades; els ulls són grans. Les potes són primes i en alguns casos poden plegar-se i amagar-se en solcs sota el cos; els tarsos sòn pentàmers (amb cinc artells a cada pota).

Biologia i ecologia

Fusta perforada per Anobium punctatum

Les femelles de les espècies xil·lofagues dipositen els ous en esquerdes de la fusta tant natural com treballada. Les larves s'hi desenvolupen, i, en alguns casos, poden produir greus destrosses en bigues, retaules, mobles, i fins i tot en llibres. Els adults perforen la superficie de la fusta després de l'última muda i l'abandonen. Xestobium rufovillosum és conegut popularment com l'escarabat del rellotge de la mort mentre excava les galeries a la fusta produeixen cops audibles per nosaltres.[1]

Algunes espècies es desenvolupen en fongs (Xyletinus), productes alimentaris (Stegobium) i fins i tot en tabac (Lasioderma).

Els adults són bons voladors, si es considera entre la resta d'escarabats, i es dispersen a la cerca de llocs favorables per a la posta;

Taxonomia

El grup inclou els següents sub-grups taxonòmics (fins a gènere):

Referències

  1. Zahradník, J., 1990. Guía de los Coleópteros de España y de Europa. Omega, Barcelona, 570 pp. ISBN 84-282-0781-X