Requint: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Contingut canviat per «Es el mes petit i per tant el mes agut».
Etiqueta: categories suprimides
m Revertides les edicions de 81.38.205.10 (discussió) a l'última versió de KRLS Bot
Línia 1: Línia 1:
{{millorar text|data=abril de 2013| no és només un clarinet. És qualsevol instrument apujat una quinta, especialment, això sí, clarinets i guitarres. A més, caldria neutralitzar una mica l'espanyolitat de l'article.}}
Es el mes petit i per tant el mes agut

[[Fitxer:Pitu_y_tambor.jpg|thumb|right|130px|''Piteros'' càntabres]]
El '''requint''' és un [[clarinet]] habitualment afinat en Mi <math>\flat</math> ([[Mi bemoll]]), o sigui, una [[quarta (música)|quarta]] per sobre del clarinet soprano en [[Si bemoll]]. Com aquest, el requint és també un instrument [[transport musical|transpositor]].

El requint és un instrument molt difós a [[Cantàbria]], on es coneix com a ''pitu montañés'' i es toca acompanyat de tambor. La parella formada per dos requints es coneix amb el nom de ''piteros''. Es va difondre en la regió des de mitjans del [[segle XIX]] i va substituir en gran mesura a la [[dolçaina]] i al [[sac de gemecs]] com a instruments emprats en la interpretació de peces del folklore càntabre, especialment en la zona de ''[[La Montaña]]''.

== Enllaços externs ==
{{commonscat}}
* [http://www.uned.es/pfp_ratones_en_el_aula/alumnos/trabajos/banda/Clarinetes.htm Clarinetes] {{es}}

{{esborrany de música}}

[[Categoria:Cultura de Cantàbria]]
[[Categoria:Instruments de vent]]

[[de:Klarinette#Heute]]

Revisió del 16:52, 20 març 2015

Piteros càntabres

El requint és un clarinet habitualment afinat en Mi (Mi bemoll), o sigui, una quarta per sobre del clarinet soprano en Si bemoll. Com aquest, el requint és també un instrument transpositor.

El requint és un instrument molt difós a Cantàbria, on es coneix com a pitu montañés i es toca acompanyat de tambor. La parella formada per dos requints es coneix amb el nom de piteros. Es va difondre en la regió des de mitjans del segle XIX i va substituir en gran mesura a la dolçaina i al sac de gemecs com a instruments emprats en la interpretació de peces del folklore càntabre, especialment en la zona de La Montaña.

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Requint