Sac de gemecs

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Infotaula d'instrument musicalSac de gemecs
Sac de gemecs, fons del Museu de la Música de Barcelona.jpg
Sac de gemecs del Museu de la Música de Barcelona
Tipus cornamusa
Modifica dades a Wikidata
Sacaire medieval al monestir de Santes Creus

El sac de/dels gemecs -que també rep altres noms com buna (a Andorra), bot (al Pallars, Ribagorça i Aran), xeremia, coixinera, gaita o botella- és la cornamusa pròpia de Catalunya. És un instrument aeròfon que consta d'un bot o sac que s'infla amb el bufador, tres bordons i un grall. El so és produït per llengüetes de canya. Com totes les cornamuses, el sac de gemecs acumula l'aire en el bot, en aquest cas una pell generalment de cabrida sencera girada cap a dins -com les bótes de vi-, característica molt comuna a l'Europa oriental, on també s'hi utilitzen altres tipus de pell.

Del cabrit o cabrida hom en cus les potes del darrere, mentre que les del davant i el forat del coll resten obertes per tal de fixar el grall i el bufador a les potes del davant i el braguer que subjecta els bordons al coll.

La persona que toca aquest instrument s'anomena sacaire (Catalunya). A Andorra es diu buner.

Els sacaire sol sonar al costat del flabiolaire o flabioler que toca el flabiol, el tamborí, i un instrument de llengüeta doble com podria ser la xeremia o la tarota en una formació que s'anomena cobla de tres quartans. També acostuma a aparèixer en moltes formacions folk, en aquest cas en formacions molt més diverses.

Origen[modifica | modifica el codi]

És difícil determinar-ne l'origen, ja que gairebé no ha deixat rastres, però es creu que fou un instrument romà (llavors dit tibia utricularis) que va ser escampat per tot l'imperi tant a Orient com a Occident, evolucionant a moltes formes locals. Tanmateix, tret d'algun dibuix grec dubtós, les primeres referències realment clares en capitells i dibuixos són de l'edat mitjana, però massa distants (península Ibèrica i Turquia, per exemple) com per pensar que hagin sorgit i s'hagin escampat en tan poc de temps.

Afinació[modifica | modifica el codi]

Una melodia pròpia de sac de gemecs (que aquí es titula Sach dels Jamechs), segons un quadern de llibertats d'orgue de ca. 1822, que es conserva a l'arxiu de la seu de Lleida

Les afinacions que hom pot apreciar en els gralls antics conservats (part melòdica de l'instrument), de mides clarament diferents, ens pressuposen una afinació gens estandarditzada. Però es pot intentar "estandarditzar-les" de la manera següent: les tonalitats més usuals en què hom afina el sac de gemecs són les compreses entre dom al Principat de Catalunya, i sim a la Catalunya Nord. I do#M a Mallorca. La curiositat que a la Catalunya Nord i Mallorca tinguin aquestes tonalitats poc comunes es deu a una mala interpretació de la seva afinació, ja que en realitat el si major és un do major a 415 de diapasó antic, i per tant, el do# M és un re M a 415.

Els bordons fan bàsicament un acompanyament pedal.

El bordó llarg fa la tònica a una octava per sota la nota tònica greu del grall. El bordó mitjà fa la quinta superior al bordó llarg, afinada pitagòricament. I el bordó petit (que en cap dels instruments antics conservats estava preparat per a sonar), actualment, fa una octava per sobre del bordó llarg i a la mateixa alçada que el grall.

És a dir, si tenim un grall afinat en do4 (el que es correspon a la quarta octava del piano), els bordons estaran en do3-sol3-do4. Aquest acord de tònica-dominant-tònica no és exclusiu del sac de gemecs i es troba en un nombre considerable de cornamuses.

El sac de gemecs en l'actualitat[modifica | modifica el codi]

Els sacs actuals han progressat des de les formes dels diversos exemplars trobats (gens sistemàtics en llurs característiques) fins a arribar a diverses propostes actuals, no sols pel que fa a la millora dels seus components sinó també pel que fa a la seva morfologia; tot i que no respecta la morfologia definida a partir del segle XIV i que és la que ens ha arribat per tradició, aquest tipus de sac gaudeix d'avantatges que el tradicional no té, com una posició més còmoda en l'execució del grall i en la manera de pressionar el bot. Si hom vol tocar només el repertori tradicional català, el sac tradicional és el més adequat, però si el sonador pretén tocar repertori d'altres indrets o bé composicions més modernes, el sac de model lateral o "d'escenari" obre un ampli ventall de possibilitats. Deixant de banda les estèrils disquisicions que hi ha entre els sonadors de sac de gemecs respecte a la morfologia, cada músic tria el sac en funció del repertori que ha de tocar.

Lluny de la gaita MIDI d'Hevia, el sac també està incorporant innovacions. Els sacs més innovadors que existeixen, per exemple, són els que tenen el bot sintètic (GoreTex), que expulsa la humitat, pesa menys, no requereix manteniment i es pot arreglar en cas de foradar-se.

També existeixen inxes de bordó metàl·liques. Si bé tenen el so lleugerament metàl·lic, en comparació amb les de canya, en augmentar la pressió (com per fer sonar el grall o fer les octaves altes), són molt més estables a la pressió i a les condicions atmosfèriques.

Una altra innovació és el polipenc, un material sintètic molt semblant a la fusta, que ja empren els escocesos. També d'aquests existeix la vàlvula del bufador Mc. Valve. Fins ara, els lutiers hi posaven una làmina de cuir. Aquesta nova vàlvula impedeix molt millor la sortida d'aire i, per tant, el cansament del sacaire. Hi ha innovacions constants: claus de pas de l'aire, canvis de notes en els bordons, juntes sintètiques i tòriques, forat de Do#4.

Els sacaires actualment tenen diverses cites al llarg de l'any on es troben: des del veterà Cornamusam Festival Internacional de la Cornamusa d'Olot[1] (des del 1991) passant pel Firasac a Vilanova i la Geltrú o la Trobada de Sacaires de Riudoms.

Articles relacionats[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]