Vés al contingut

Bahariya: diferència entre les revisions

Sense canvi de mida ,  fa 6 anys
m
Corregit: - "senyors del Oasis"; + "senyors de l'Oasi";
m (Corregit: - romà de Al-Haiz. + romà d'Al-Haiz.)
m (Corregit: - "senyors del Oasis"; + "senyors de l'Oasi";)
[[Shoshenq I]], fundador de la [[Dinastia XXII d'Egipte|dinastia XXII]], d'origen libi, i després [[Sheshonq IV|Shoshenq IV]], van dedicar atenció a Bahariya que segons Fakhry hauria estat la primera posició conquerida juntament amb [[Farafra]], i hauria servit de base per la conquesta d'Egipte. En aquesta època apareix un cap local anomenat Weshethet, que portava el títol de "Cap superior libi", càrrec probablement equivalent a governador, i un altre dignatari anomenat Arcawa, que fou governador i sacerdot al final de la Dinastia XXII. D'aquesta època són les troballes més importants.
 
Després segueix un parèntesi fins que Bahariya retorna com a centre agrícola i comercial durant les dinasties XXV i XXVI. En aquesta darrera els governadors eren nadius de l'oasi i continuaven dependent d'[[Abidos]] (Tinis). [[Amosis II|Ahmose II]] (570-516 aC) va enviar tropes a l'oasi contra els grecs de [[Cirenaica]] i contra libis; en el seu honor foren erigits dos temples i algunes capelles a Al-Qasr i [[Ain el-Muftella]]; aquest temples foren encara embellits en temps de la dominació persa. Sota els perses es va establir a l'oasi una forta guarnició. És possible que Alexandre el gran passés per l'oasi en el seu camí a l'[[oasi de Siwa]]. Sota Ptolemeu I l'oasi va tornar a prosperar amb el restabliment de les vies comercials i com a base pel control del desert occidental; una guarnició militar grega va romandre permanentment a l'oasi. D'aquest període és el cementiri conegut per la [[Vall de les mòmies daurades]]. El deu adorat en aquest temps era [[Thoth]] en la seva forma d'Ibis; [[Hathor]] és esmentat com la senyora del Oasis; també s'esmenta a [[Amon]] i [[Khonsu]] amb el títol de "senyors delde Oasisl'Oasi"; al turó del comerç de pollastres (Qarat al-Farargi) hi ha el cementiri dels ibis sagrats, i altres antiguitats de l'oasi; el nom prové del fet que els habitants locals creien que les mòmies eren de pollastres.
 
Al final del període grec i abans del control romà, els sistema de rec va entrar en decadència; sota domini romà la situació no va millorar; els saquejadors del desert van atacar l'oasi i la vida allí es va tornar perillosa. Els romans van ser menys opressius a l'oasi i van construir una sèrie d'edificis i aqüeductes alguns dels quals encara s'utilitzen avui dia a Bawiti i Izza; del període romà queden bastants tombes, vies, projectes agrícoles i edificis. Els soldats romans hi estaven estacionats almenys periòdicament. Un comandant militar de nom Adrià va revisar les forces el [[213]]; més tard un poble anomenat ''Nobatai'', va atacar l'oasi i va destruir alguns llogarets; el [[399]] es van establir nous camps militars romans (bizantins).
1.168.729

modificacions