Diferència entre revisions de la pàgina «Producció de cinema»

Salta a la navegació Salta a la cerca
m
Robot: arreglant redireccions
Etiquetes: Edita des de mòbil Edició web per a mòbils
m (Robot: arreglant redireccions)
Un '''productor de cinema''' és la persona encarregada dels aspectes organitzatius i tècnics de چl'elaboració d'una pel·lícula, complementant l'activitat creativa del [[directordirecció de cinecinema|director]]. La seva tasca és iniciar, coordinar, supervisar i controlar aspectes com l'obtenció de fons, contractació del personal, organitzar la distribució i finançar la pel·lícula. El productor pren part en totes les fases del procés cinematogràfic, des del projecte inicial fins a la conclusió.<ref name=RBA>{{ref-llibre|títol=Diccionario de Arte I|lloc=Barcelona| editorial=Spes Editorial SL (RBA)|any=2003|isbn=84-8332-390-7|pàgina=p.138| consulta=28 de novembre de 2014}}</ref>
 
En molts aspectes, la seva tasca se superposa estretament amb la del director, en especial en el control del [[repartiment]] i de la selecció de l'equip tècnic i artístic ([[director de fotografia]], [[muntatge|muntador]], personal d'[[efectes especials]], [[director artístic]], músic, etc.) que col·laboraran a la producció; aquestes atribucions van significar que durant els primers anys de la indústria cinematogràfica de [[Hollywood]] el productor fos en gran manera responsable de l'estètica i el contingut dels seus productes. A principis del [[segle XX]], el productor també solia tenir un control creatiu final en la pel·lícula. Un cas famós va ser el de [[Howard Hughes]], que va exercir un ferri control sobre els directors que contractava. Amb la fi del sistema d'estudis de [[Hollywood]] (en la [[dècada del 1950]]), el control creatiu va anar passant a mans del [[directordirecció de cinema|director]].
Amb les creixents necessitats de finançament i ''[[màrqueting|marketing]]'' provocades per la renovació de la indústria en els [[dècada del 1980|anys 1980]], el productor ha tornat a cobrar un paper important, i alguns d'ells (com [[Jerry Bruckheimer]]) són figures tan identificables com qualsevol director per les característiques de les seves produccions.
 
La paraula "productor", es fa servir indistintament per designar tant la figura de l'empresari cinematogràfic com la del professional encarregat de liderar la producció d'una pel·lícula. En algunes ocasions aquestes dues figures són coincidents en la mateixa persona, però en altres casos l'empresari contracta un professional delegant-ne la responsabilitat.
==Definicions==
* '''Productor''': Individu que té la implicació més gran i coordina els diversos productors d'una pel·lícula. En companyies més petites o projectes independents, pot ser l'equivalent al productor executiu.
* '''[[Productor delegat]]''' (Executive Producer): En grans produccions, és normalment un representant o [[Executiu en cap|Gerent]] de l'[[estudi de cinema]] – tot i que aquest títol es pot donar a un inversor principal – i sovint supervisa els aspectes financers, administratius i creatius de producció. En companyies més petites o projectes independents, pot ser sinònim de creador/escriptor.
* ''' Co-productor ''': Un productor que reporta al Productor Delegat i proporciona diners per finançar un projecte. En grans produccions, el coproductor està involucrat en la producció dia a dia. En projectes independents, el títol pot connotar una implicació en la concepció de la producció.
* '''[[Productor associat]]''': Normalment actua com a representant del Productor, que pot compartir responsabilitats financeres, creatives, o administratives, delegades pel productor. Sovint, actua com a assessor o senzillament és un títol concedit com a cortesia per la seva contribució financera o creativa en la producció.
1.332.770

modificacions

Menú de navegació