Espai vectorial quocient: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Línia 21: Línia 21:


== Exemples ==
== Exemples ==
Let ''X''&nbsp;=&nbsp;'''R'''<sup>2</sup> be the standard Cartesian plane, and let ''Y'' be a line through the origin in ''X''. Then the quotient space ''X''/''Y'' can be identified with the space of all lines in ''X'' which are parallel to ''Y''. That is to say that, the elements of the set ''X''/''Y'' are lines in ''X'' parallel to ''Y''. This gives one way in which to visualize quotient spaces geometrically.
Sia ''X''  = '''R'''<sup>2</sup> el pla cartesià estàndard, i sia ''Y'' una línia que passa er l'origen de ''X''. Llavors l'espai quocient ''X''/''Y'' es pot identificar amb l'espai de totes les línies en ''X'' que són paral·lels a ''Y''. És a dir que, els elements del conjunt ''X''/''Y'' són línies en ''X'' paral·lel a ''Y''. Això dóna una via per visualitzar espais quocient geomètricament.


Un altre exemple és el quocient de '''R'''<sup>''n''</sup> pel subespai generat pels ''m'' primers vectors de base estàndard. L'espai '''R'''<sup>''n''</sup> consisteix en totes les ''n'' -tuples de nombres reals ''( x'' <sub>1</sub>,…,''x'' <sub>''n''</sub>). El subespai, identificat amb '''R'''<sup>''m''</sup>, consta de totes les ''n'' -tuples tals que només les primeres ''m'' components són diferents de zero: ''( x'' <sub>1</sub>,…,''x'' <sub>''m'' </sub>,0,0,…,0). Dos vectors de '''R'''<sup>''n''</sup> pertanyen a la mateixa classe de congruència mòdul el subespai si i només si són idèntics en les últimes ''n'' −''m'' coordenades. L'espai quocient '''R'''<sup>''n''</sup>/ '''R'''<sup>''m'' </sup> és [[isomorfisme|isomorf]] a '''R'''<sup>''n'' −''m''</sup> de forma òbvia.
Sia ''X''  = '''R'''<sup>2</sup> el pla cartesià estàndard, i deixar ''Y'' ser una línia a través de l'origen dins ''X'' . Llavors l'espai quocient ''X'' /''Y'' pot ser identificat amb l'espai de totes les línies en ''X'' que són paral·lels a ''Y'' . És a dir que, els elements del conjunt ''X'' /''Y'' són línies en ''X'' paral·lel a ''Y'' . Això entrega un camí quin visualitzar espais quocient geomètricament.


Més generalment, si ''V'' és una [[suma directa]] (interna) de subespais ''U'' i ''W'':


Another example is the quotient of '''R'''<sup>''n''</sup> by the subspace spanned by the first ''m'' standard basis vectors. The space '''R'''<sup>''n''</sup> consists of all ''n''-tuples of real numbers (''x''<sub>1</sub>,…,''x''<sub>''n''</sub>). The subspace, identified with '''R'''<sup>''m''</sup>, consists of all ''n''-tuples such that only the first ''m'' entries are non-zero: (''x''<sub>1</sub>,…,''x''<sub>''m''</sub>,0,0,…,0). Two vectors of '''R'''<sup>''n''</sup> are in the same congruence class modulo the subspace if and only if they are identical in the last ''n''&minus;''m'' coordinates. The quotient space '''R'''<sup>''n''</sup>/ '''R'''<sup>''m''</sup> is [[isomorphic]] to '''R'''<sup>''n''&minus;''m''</sup> in an obvious manner.

Un altre exemple és el quocient de '''R'''<sup>''n'' </sup> al costat del subespai abraçat abans del primer ''m'' vectors de base estàndards. L'espai '''R'''<sup>''n'' </sup> consisteix de tot ''n'' -tuples de nombres reals ''( x'' <sub>1</sub>,…;,''x'' <sub>''n'' </sub>). El subespai, identificava amb '''R'''<sup>''m'' </sup>, consta de tot ''n'' -tuples tal que només el primer ''m'' entrades són non-zero: ''( x'' <sub>1</sub>,…;,''x'' <sub>''m'' </sub>,0,0,…;,0). Dos vectors de '''R'''<sup>''n'' </sup> són en el mateix modulo de classe de congruència el subespai si i només si són idèntics en l'últim ''n'' −''m'' coordenades. L'espai quocient '''R'''<sup>''n'' </sup>/ '''R'''<sup>''m'' </sup> és [[isomorfisme|isomorf]] a '''R'''<sup>''n'' −''m'' </sup> en una conducta òbvia.



More generally, if ''V'' is an (internal) [[direct sum of vector spaces|direct sum]] of subspaces ''U'' and ''W'':

Més generalment, si ''V'' és un (intern) [[suma directa]] de subespais ''U'' i ''W'' :
:<math>V=U\oplus W</math>
:<math>V=U\oplus W</math>
then the quotient space ''V''/''U'' is naturally isomorphic to ''W'' {{harv|Halmos|1974|loc=Theorem 22.1}}.


llavors l'espai quocient ''V'' /''U'' és naturalment isomorf a ''W'' {{harv|Halmos|1974|loc=Theorem 22.1}}.
llavors l'espai quocient ''V''/''U'' és naturalment isomorf a ''W'' {{harv|Halmos|1974|loc=Theorem 22.1}}.


== Propietats ==
== Propietats ==

Revisió del 11:37, 14 març 2010

En àlgebra lineal, l' espai vectorial quocient d'un espai vectorial V sobre un subespai N s'obté "col·lapsant" N a zero. L'espai obtingut s'anomena un espai quocient i es nota V /N (es llageix V mòdul N ).

Definició

Formalment, la construcció es fa de la manera següent (Halmos 1974, §21-22). Sia V un espai vectorial sobre un cos K, i sia N un subespai de V. Es defineix una relació d'equivalència ~ a V establint que x ~ y si x  − yN. És a dir x està relacionat amb y si un es pot obtenir a partir de l'altre afegint-li un element de N. D'aquesta definició, es pot deduir que qualsevol element de N és equivalent al vector zero; en altres paraules tots els vectors en N corresponen a la classe d'equivalència del vector zero.

La classe d'equivalència de x sovint es nota

[x] = x + N

ja que ve donada per

[x ] = {x + n : nN }.

L'espai quocient V /N llavors es defineix com V /~, el conjunt de totes els classes d'equivalència per sobre V per ~. La multiplicació per un escalar i l'addició es defineixen en les classes d'equivalència per

  • α;[x] = [α;x] per a tot α; ∈ K, i
  • [x] + [y] = [x +y].

No és dificil comprovar que aquestes operacions estan ben definides (és a dir no depenen de l'elecció del representant). Aquestes operacions converteixen l'espai quocient V/N a un espai vectorial sobre K on N és la classe zero, [0].

La aplicació que associa a v ∈ V la classe d'equivalència [v] es coneix com l' aplicació quocient.

Exemples

Sia X  = R2 el pla cartesià estàndard, i sia Y una línia que passa er l'origen de X. Llavors l'espai quocient X/Y es pot identificar amb l'espai de totes les línies en X que són paral·lels a Y. És a dir que, els elements del conjunt X/Y són línies en X paral·lel a Y. Això dóna una via per visualitzar espais quocient geomètricament.

Un altre exemple és el quocient de Rn pel subespai generat pels m primers vectors de base estàndard. L'espai Rn consisteix en totes les n -tuples de nombres reals ( x 1,…,x n). El subespai, identificat amb Rm, consta de totes les n -tuples tals que només les primeres m components són diferents de zero: ( x 1,…,x m ,0,0,…,0). Dos vectors de Rn pertanyen a la mateixa classe de congruència mòdul el subespai si i només si són idèntics en les últimes nm coordenades. L'espai quocient Rn/ Rm és isomorf a Rnm de forma òbvia.

Més generalment, si V és una suma directa (interna) de subespais U i W:

llavors l'espai quocient V/U és naturalment isomorf a W (Halmos 1974, Theorem 22.1).

Propietats

There is a natural epimorphism from V to the quotient space V/U given by sending x to its equivalence class [x]. The kernel (or nullspace) of this epimorphism is the subspace U. This relationship is neatly summarized by the short exact sequence

Hi ha un epimorfisme natural de V a l'espai quocient V /U donat enviant x a la seva classe d'equivalència [x ]. El nucli (o nullspace) d'aquest epimorfisme és el subespai U . Aquesta relació és polidament resumida per la seqüència exacta curta


If U is a subspace of V, the dimension of V/U is called the codimension of U in V. Since a basis of V may be constructed from a basis A of U and a basis B of V/U by adding a representative of each element of B to A, the dimension of V is the sum of the dimensions of U and V/U. If V is finite-dimensional, it follows that the codimension of U in V is the difference between the dimensions of V and U (Halmos 1974, Theorem 22.2):

Si U és un subespai de V, la dimensió de V /U és anomenat el codimensió de U en V . Des d'una base de V pot ser construït des d'una base A de U i una base B de V /U afegint un representant de cada element de B a A, la dimensió de V és la suma de les dimensions de U i V /U . Si V és finit dimensional, segueix que la codimensió de U en V és la diferència entre les dimensions de V i U (Halmos 1974, Theorem 22.2):


Let T : VW be a linear operator. The kernel of T, denoted ker(T), is the set of all xV such that Tx = 0. The kernel is a subspace of V. The first isomorphism theorem of linear algebra says that the quotient space V/ker(T) is isomorphic to the image of V in W. An immediate corollary, for finite-dimensional spaces, is the rank-nullity theorem: the dimension of V is equal to the dimension of the kernel (the nullity of T) plus the dimension of the image (the rank of T).

Sia T : VW un operador lineal. El nucli de T, denotat ker(T), és el conjunt de tot xV tal que Tx = 0. El nucli és un subespai de V . El primer teorema d'isomorfisme d'àlgebra lineal diu que l'espai quocient V /ker(T) és isomorf a la imatge de V en W . Un corol·lari immediat, per a espais finits dimensionals, és el teorema de NUL·LITAT de FILA: la dimensió de V és igual a la dimensió del nucli (el nul·litat de T ) més la dimensió de la imatge (el fila de T ).


The cokernel of a linear operator T : VW is defined to be the quotient space W/im(T).

El conucli d'un operador lineal T : VW és definit ser l'espai quocient W /im(T) .

Quocient d'un espai Banach per un subespai

If X is a Banach space and M is a closed subspace of X, then the quotient X/M is again a Banach space. The quotient space is already endowed with a vector space structure by the construction of the previous section. We define a norm on X/M by

Si X és un Espai de BANACH i M és un subespai tancat de X, llavors el quocient X /M és una altra vegada un espai Banach. Ja dota l'espai quocient d'una estructura espacial vectorial la construcció de la secció prèvia. Definim una norma damunt X /M per

The quotient space X/M is complete with respect to the norm, so it is a Banach space.

L'espai quocient X /M és complet respecte a la norma, així és un espai Banach.


Exemples

Let C[0,1] denote the Banach space of continuous real-valued functions on the interval [0,1] with the sup norm. Denote the subspace of all functions fC[0,1] with f(0) = 0 by M. Then the equivalence class of some function g is determined by its value at 0, and the quotient space C[0,1] / M is isomorphic to R.

Deixi C [0,1] denotar l'espai Banach de funcions genuïnament valorades contínues en l'interval [0,1] amb el sup norma. Denoti el subespai de totes les funcions fC [0,1] amb f (0) = 0 per M . Llavors la classe d'equivalència d'alguna funció g està determinat al costat del seu valor a les 0, i l'espai quocient C [0,1] / M és isomorf a R.


If X is a Hilbert space, then the quotient space X/M is isomorphic to the orthogonal complement of M.

Si X és un Espai de hilbert, llavors l'espai quocient X /M és isomorf als Complements d'hilbert space#orthogonal i projeccions|complement ortogonal|COMPLEMENT ORTOGONAL|complement ortogonal]] de M .

Generalització a espais localment convexos

The quotient of a locally convex space by a closed subspace is again locally convex (Dieudonné 1970, 12.14.8). Indeed, suppose that X is locally convex so that the topology on X is generated by a family of seminorms {pα|α∈A} where A is an index set. Let M be a closed subspace, and define seminorms q&alpha by on X/M

El quocient d'un espai localment convex per un subespai tancat és una altra vegada localment convex (Dieudonné 1970, 12.14.8). En efecte, suposi que X és localment convex de manera que la topologia en X és generat per una família de seminormes {pàg. α;|α;∈A } on A és un conjunt d'índex. Sia M un subespai tancat, i definir seminormes q α per en X /M



Then X/M is a locally convex space, and the topology on it is the quotient topology.

Llavors X /M és un espai localment convex, i la topologia en això és la topologia de quocient.


If, furthermore, X is metrizable, then so is X/M. If X is a Fréchet space, then so is X/M (Dieudonné 1970, 12.11.3).

Si, a més X és metrizable, llavors així és X /M . Si X és un Espai de FRÉCHET, llavors així és X /M (Dieudonné 1970, 12.11.3).

Vegeu també

Referències

  • Treatise on analysis, Volume II. Academic Press, 1970. .