Usuari:Sheena book/Dhanwantari

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula personatgeSheena book/Dhanwantari
Dhanwantari representat com a Avatar de Vishnú amb quatre mans que sostenen el disc Súdarshana, un Lotus de l'Índia, un cargol de mar i un pot d'amrita (nèctar de la immortalitat).
Dhanwantari sorgeix de l'oceà de llet (en aquest cas es veu dempeus sobre l'aigua) amb un llibre anacrònic (ja que en aquella època no encara no hi havien llibres), un cargol de mar, el pot d'amrita i un manac d'herbes medicinals.
Estàtua de dhanwantari al temple Takshakeshwar..

En el marc de la mitologia hinduista Dhanwantari és un avatar del déu Vixnu. Apareix als Vedas i als Puranas com el metge dels déus (devas), i el déu del Ayurveda. És una pràctica comuna dels hinduistes l'adorar amb pregàries al déu Dhanwantari, perquè atorgui la benedicció d'una salut forta per un mateix o per altres.

Etimologia i transliteracions[modifica]

El terme sànscrit dhanwantari significa "que es mou en una corba".[1]

El primer metge indi conegut[modifica]

Dhanwantari deu haver estat un remeier i cirurgià hindú, segons les tradicions hinduistes, és l'autor del Ayurveda i va perfeccionar l'ús de diverses herbes medicinals.

Se li atribueix el descobriment de les propietats antisèptiques del cúrcuma i les propietats conservadores. Portava a terme cirurgies en emergències (per exemple, en ferits de guerra), sense cap tipus d'anestèsia.

Divo Dasa, rei de Benarés, i fundador d'una escola hinduista de medicina, afirmava ser un avatar del deu Dhanwantari.[2]

L'autor d'un diccionari mèdic el va signar amb el nom del déu (possiblement per donar-li autoritat als seus escrits). Pot ser que sigui el mateix que s'esmenta com una de les nava ratna (nou joies) de la cort del rei Vikramaditya (rei indi que va instaurar l'era Vikrama, a l'any 58 a. C.).

El metge Sushruta -el primer indi que va escriure un text sobre cirurgia- deia que el déu se li apareixía per ensenyar-li els seus mètodes quirúrgics.

Mite[modifica]

Dhanwantari va néixer del batut de l'oceà de llet, va sorgir amb una copa d'amrita (nèctar de la immortalitat) a les seves mans. És el suposat autor de l'Ayurveda.

Representació[modifica]

Dhanwantari es representa com el déu Vixnu amb quatre mans, que sosté herbes medicinals a una ma i un pot d'amrita a l'altra.

Al nord de l'ïndia no hi ha cap temple permanent del déu Dhanwantari. Encara no es coneix la raó, però el museu de la Universitat Benarés Sanskrit Vishva Vidialaia (llar del coneixement mundial del sànscrit a Varanasi, a l'estat d'Uttar Pradesh), es troba una estàtua del déu Dhanwantari.

Un déu vèdic més antic[modifica]

Dhanwantari és un déu al qual se li ofereixen oblacions a la cantonada nord-est del Foc de Sacrifici.[3]

Un altre déu[modifica]

Un nom molt semblant, Dhanu Antara, és un nom emprat per anomenar al deu Xiva.[4]

El terme sànscrit dhanu antara representa l'espai o distància (antara) d'un arc (arma), anomenat dhanu en sànscrit. La distància d'un arc equival a quatre jastas (mans).[5] 

Notes[modifica]

  1. Segons el Sanskrit-English Dictionary del britànic Monier Monier-Williams (1819-1899).
  2. Segons el Mahabharata, el Jarivamsha i el Súshruta.
  3. Según el Kauśika-Sūtra 74; las Leyes de Manu 3, 85; y el Mahabharata 13, 4662, citados en el Sanskrit-English Dictionary del británico Monier Monier-Williams (1819-1899).
  4. Según el diccionario sánscrito-inglés de Monier Williams.
  5. Según el Mahabharata 8.4224.

Referències[modifica]