Ayurveda

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Nim (Azadirachta indica), fulles molt importants en la medicina ayurvèdica
Amla (Phyllanthus emblica), fruit molt utilitzat en l'ayurveda
Dhanvantari és el metge mític i divinitat associada a l'Ayurveda en l'Hinduisme.

L'ayurveda (en sànscrit आयुर्वेद āyurveda, "ciència de la vida"), també conegut com a medicina ayurvèdica, és un sistema de medicina tradicional originari del subcontinent indi.[1]

Descripció[modifica]

Actualment l'ayurveda com a ciència de la salut es practica arreu del món com una forma de medicina alternativa.[2] En sànscrit, la paraula ayurveda conté dues paraules: (IAST) āyus, "llarga vida", i (IAST) veda, que significa "relacionat amb el coneixement o la ciència".[3] És un sistema basat en tècniques molt antigues de curació i vida sana que ha estat utilitzat tradicionalment a tota l'Àsia del sud i que va influenciar les pràctiques curatives del món islàmic i l'Àsia del sud-est. L'ayurveda no és invasiu, és un sistema harmònic que respecta la facultat del cos de regenerar-se per ell mateix.[4]

Tot i que recullen pràctiques curatives molt més antigues, els primers documents escrits sobre l'ayurveda són del període vèdic a l'Índia.[2] El Suśruta Saṃhitā i el Caraka Saṃhitā foren els textos més respectats de la medicina d'aquella època.[2] El prestigi d'aquests textos va perdurar al llarg dels segles i el segle VIII, durant la dinastia dels abbàssides, es va fer la traducció a la llengua àrab.[5] Mitjançant els àrabs moltes tècniques curatives ayurvèdiques varen arribar a Europa.

Tècnica[modifica]

Curació[modifica]

Les tècniques de curació es basen generalment sobre plantes i productes vegetals, com el nim (Azadiracta indica) i el shikakai (Acacia concinna) però inclouen també productes químics com el sulfur d'estany, SnS2, (suvarnavanga). Les herbes es poden prendre directament, crues, bullides o en forma d'infusió. També es poden aplicar de forma externa segons l'aflicció.

L'efecte curatiu d'aquestes herbes i productes ha estat demostrat mitjançant l'ús continu documentat a través dels segles en diversos llocs i amb diverses comunitats humanes.

Prevenció[modifica]

L'ayurveda emfatitza la prevenció de malalties fent una vida sana. Una de les dites fonamentals de la medicina ayurvèdica és:

  • "Dues terceres parts de la salut es fan amb una dieta sana".

La dieta sana inclou verdures, hortalisses i llegums, amb qualsevol producte làctic com a complement, habitualment, suprimint tots els possibles productes carnis.

Equilibri[modifica]

A l'ayurveda és molt important el concepte d'harmonia. Els excessos d'exercici físic són tan dolents per al cos com la manca total d'exercici regular. És molt important també l'equilibri entre la part física i la part espiritual del cos.

A l'ayurveda la part física i la part anímica del cos es troben íntimament lligades, fins al punt que depenen una de l'altra. Cal evitar les passions i el nerviosisme, fent créixer la paciència, la calma, la consideració en les relacions amb els altres i tot allò que proporcioni una sensació de pau espiritual o anímica i una vida lliure de sotracs i abusos.

Les tècniques del ioga i del massatge terapèutic ajuden a assolir un estat de pau interior que duu a en la salut física del cos.[6]

La cura en la medicina ayurvèdica ha de ser necessàriament lenta, pausada i en harmonia amb el cos. A l'Ayurveda no es recomanen ni les cures ni les dietes radicals. Injectar o introduir moltes medicines diverses a un cos malalt tan aviat com es presenten els símptomes de la malaltia pot tenir pitjors conseqüències per al cos que el trauma de la malaltia mateixa.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Chopra, p. 75
  2. 2,0 2,1 2,2 «Ayurveda». Nova Delhi, India: Department of Ayurveda, Yoga & Naturopathy, Unani, Siddha and Homoeopathy, Ministry of Health & Family Welfare, Government of India.
  3. Chopra, Ananda, "Āyurveda". a Selin, Helaine. Medicine Across Cultures: History and Practice of Medicine in Non-Western Cultures. Norwell, MA: Kluwer Academic Publishers. pp. 75–83. S. (2003). ISBN 1-4020-1166-0
  4. Dwivedi, Girish; Dwivedi, Shridhar, "History of Medicine: Sushruta – the Clinician – Teacher par Excellence". Indian Journal of Chest Diseases and Allied Sciences (Delhi, India: Vallabhbhai Patel Chest Institute, U. of Delhi / National College of Chest Physicians) 49: 243–244. (2007).
  5. Lock, Stephen i altres, The Oxford Illustrated Companion to Medicine. USA: Oxford University Press. (2001). pg. 607 ISBN 0-19-262950-6
  6. «A Closer Look at Ayurvedic Medicine». Focus on Complementary and Alternative Medicine. National Center for Complementary and Alternative Medicine (NCCAM), US National Institutes of Health (NIH) [[[Bethesda, MD]]], XII, 4, Fall 2005/Winter 2006.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ayurveda Modifica l'enllaç a Wikidata