Maximià Etrusc

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMaximià Etrusc
Biografia
Naixement(la) Maximianus Modifica el valor a Wikidata
segle V Modifica el valor a Wikidata
Mortsegle VI Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópoeta Modifica el valor a Wikidata
GènereElegia Modifica el valor a Wikidata

Maximià (llatí: Maximianus), dit també Maximià Etrusc, fou un poeta romà d'època tardana autor d'unes elegies que, durant força temps, foren atribuïdes al poeta Corneli Gal.

Tota la seva poesia coneguda es redueix a un petit recull d'elegies que figura, amb el nom de Maximià, en uns manuscrits que contenien un corpus de texts per l'aprenentatge del llatí al segle xi i xii.[1] El 1501, Pomponi Gauric va publicar sis d'aquestes elegies sota el títol de Cornelii Galli fragmenta, i en el prefaci argumentava que eren obra de Corneli Gal, amic de Virgili i Ovidi, la resta de les obres del qual romanien perdudes. Aquesta identificació va triomfar força, i començaren a circular reproduccions d'aquestes elegies entre altres editors, generalment en edicions de Properci, Tibul, Catul i altres elegíacs. Amb el temps, però, es començà a examinar de manera més crítica i es rebutjà la identificació, principalment perquè els elements autobiogràfics de les elegies en qüestió no encaixen amb allò que hom sap de la biografia de Corneli Gal.[2]

Maximià, doncs, fou un personatge diferent de Corneli Gal. No se sap res de la seva vida més que allò que es desprèn de la seva poesia: que era nascut a Etrúria, que havia estudiat de jove poesia i retòrica a Roma i que havia esdevengut bon orador; va ser enviat a l'est en una expedició. Per una referència a Boeci hom el situa al segle vi.[2] Les seves elegies són editades i publicades per Johann Christian Wernsdorf a la seva edició dels Poëtae Latini Minores.[3]

Referències[modifica]

  1. Wetherbee, Winthrop. «From Late Antiquity to the Twelfth Century». A: Minnis, Alastair & Johnson, Ian. The Cambridge History of Literary Criticism. Vol. II: The Middle Ages. Cambridge UP, 2005, p. 122. 
  2. 2,0 2,1 Smith, William (ed.). «Maximianus». A: Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology. Vol. II. Boston: Little, Brown and Co., 1867, p. 982. 
  3. Wernsdorf, Johann Christian. Poëtae Latini Minores. Vol. VI, pars I, p. 269.