Grete Stern

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaGrete Stern

Grete Stern: Autoretrat (1956) Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement9 maig 1904 Modifica el valor a Wikidata
Elberfeld (Alemanya) Modifica el valor a Wikidata
Mort24 desembre 1999 Modifica el valor a Wikidata (95 anys)
Buenos Aires (Argentina) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióBauhaus
Acadèmia Estatal de Belles Arts de Stuttgart Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Gran Bretanya
Buenos Aires Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciófotògrafa, pintora, dissenyadora Modifica el valor a Wikidata
Artistes relacionatsEllen Auerbach: Ringl + Pit Modifica el valor a Wikidata
Participà en
16 juny 2007documenta 12 Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeHoracio Coppola Modifica el valor a Wikidata

Grete Stern (Elberfeld, Alemanya, 9 de maig de 1904Buenos Aires, Argentina, 24 de desembre de 1999) va ser una fotògrafa i dissenyadora avantguardista alemanya nacionalitzada argentina, alumna de l'Escola de la Bauhaus.[1][2]

Biografia[modifica]

A la dècada de 1930 va treballar amb Ellen Rosenberg (després coneguda com a Ellen Auerbach) i més tard, després de l'arribada de Hitler al poder, va haver d'emigrar a causa del seu origen jueu i la seva ideologia d'esquerres. El seu destí inicial va ser Londres, on va obrir un estudi el 1934, però refermada la seva relació amb Horacio Coppola, un fotògraf argentí amb el qual havia estudiat a la Bauhaus i amb qui finalment es va casar, va anar a viure amb ell a l'Argentina, on tots dos van deixar la major part del seu llegat fotogràfic. Tot i que van separar-se el 1943, ella es considerava a si mateixa una fotògrafa argentina i el 1958 va adoptar aquesta nacionalitat.[3]

La seva casa familiar a Buenos Aires va ser un punt de trobada d'intel·lectuals. Entre les amistats que la freqüentaven hi havia figures com Pablo Neruda, Jorge Luis Borges, Renate Schottelius o Clement Moreau, entre d'altres. Algunes de les personalitats internacionals a les quals va retratar van ser Bertolt Brecht i Jorge Luis Borges.

Va realitzar diversos viatges per l'Argentina en els que va conèixer a l'escassa, però encara existent població indígena, a la qual va fotografiar i amb la qual es va involucrar de manera especial. Va arribar a ser professora de fotografia a la Universitat de Resistencia a la Província del Chaco i es va dedicar als problemes socials de la comunitat indígena de la zona.

El 1982 va rebre el Premi Konex - Diploma al Mèrit com una de les cinc millors fotògrafes de la història de l'Argentina.

El 1985, a causa d'una malaltia ocular, va abandonar la fotografia.[3]

Obra[modifica]

Les seves obres de la serie "Somnis", de caràcter oníric i execució surrealista, mostren amb nitidesa la seva empremta avantguardista. Aquest treball inclou 150 fotomuntatges realitzats entre 1948 i 1952 que van il·lustrar una columna de la revista femenina Idilio. Les obres, que il·lustren els "somnis" de les dones, ironitzen sobre el contingut de la columna, per la qual cosa es considera una obra de perspectiva feminista en contradicció amb la línia editorial de la pròpia revista. Stern va ser la primera fotògrafa llatinoamericana a abordar els problemes de la dona mitjançant la fotografia i més particularment, a través del fotomuntatge.[4]

També són de gran sensibilitat, igual que els seus retrats, les seves imatges documentals, els seus reportatges urbans sobre Buenos Aires o sobre els últims indígenes argentins.

Llibres[modifica]

  • Buenos Aires (1953).

Exposicions (Selecció)[modifica]

Galeria[modifica]

Autoretrats:

Referències[modifica]

  1. Sandler, Clara; Mandelbaum, Juan. «Grete Stern» (en anglès). Jewish Women Archive, 27-02-2009. [Consulta: 30 octubre 2020].
  2. «Grete Stern (1904-1999)». Los Grandes Fotografos, 17-03-2017. [Consulta: 30 octubre 2020].
  3. 3,0 3,1 Sougez, M.L.; Pérez Gallardo, H.. Diccionario de historia de la fotografía. Madrid: Ediciones Cátedra, 2003, p. 421. ISBN 84-376-2038-4. 
  4. lamiradadelmamut. «Grete Stern. Feminismo y fotomontajes.» (en espanyol europeu), 05-05-2015. [Consulta: 31 desembre 2019].
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Grete Stern