Sança de Portugal i de Barcelona

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaSança de Portugal
Sancha Sanches

Quadre anònim del s. XVIII amb les beates Sança, Teresa i Mafalda de Portugal (Monestir de Lorvão)
Biografia
NaixementSancha Sanches
22 abril 1180 Modifica el valor a Wikidata
Regne de Portugal Modifica el valor a Wikidata
Mort13 març 1229 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata (48 anys)
Santo António dos Olivais (Portugal) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
SepulturaMonestir de Lorvão 
Abadessa
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióCristianisme Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómonja Modifica el valor a Wikidata
Orde religiósCistercencs
Princesa, monja
CelebracióEsglésia Catòlica Romana
Beatificació13 de desembre de 1705 , Roma nomenat per Climent XI
Festivitat11 d'abril
IconografiaHàbit cistercenc, amb les seves germanes
Família
FamíliaDinastia Capet de Borgonya Modifica el valor a Wikidata
ParesSanç I de Portugal Modifica el valor a Wikidata  i Dolça de Barcelona Modifica el valor a Wikidata
GermansAlfons II de Portugal, Ferran de Flandes, Pere I d'Urgell, Berenguera de Portugal, Teresa de Portugal i de Barcelona, Blanca de Portugal, Mafalda de Portugal i de Barcelona, Constança de Portugal, Ramon de Portugal, Martí Sanches de Portugal, Teresa Sanches, Rodrigo Sanches, Gil Sanches, Pedro Moniz, Urraca Sanches de Portugal i Constança Sanches de Portugal Modifica el valor a Wikidata

Sança de Portugal o Sancha Sanches (ca. 1181 - Monestir de Celas, Coïmbra, 13 de març de 1229), infanta de Portugal, filla de Sanç I de Portugal, senyora d'Alenquer i abadessa de Lorvão. Beatificada per l'Església catòlica, és coneguda com a Rainha Santa Sancha. Va ser anomenada Sança la Silenciosa.

Orígens familiars[modifica]

Filla segona de Sanç I de Portugal i la seva esposa Dolça de Barcelona. Per línia materna era neta del comte de Barcelona Ramon Berenguer IV i de la reina d'Aragó Peronella d'Aragó.

Biografia[modifica]

A la mort del seu pare, el 1211, Sança havia d'heretar el castell i la vila d'Alenquer, prop de Lisboa, amb les seves rendes i el dret a fer servir el títol de reines. El nou rei, el seu germà Alfons II de Portugal, va obstaculitzar l'execució del testament que també destinava altres terres a les seves germanes Teresa i Mafalda, ja que no volia que els territoris del regne es dividissin.

Alguns nobles, liderats pel seu germà Pere, van donar suport a les germanes i va esclatar un conflicte, del qual en sortí vencedor el rei. El successor Sanç II de Portugal va acceptar que les seves ties rebessin les rendes, però mantenint el rei el control dels castells i ciutats. A més, les germanes renunciaven a fer servir el títol de reines. El 1223, així, s'arribà a la pau al regne.

Vida religiosa i culte[modifica]

Molt devota, com les seves germanes, Sança va protegir un grup d'emparedades o encel·lades d'Alenquer. Va fer vot de castedat i es va fer monja cistercenca, ingressant a Lorvão. En 1219, amb algunes de les emparedades d'Alenquer, va fundar el monestir de Santa Maria de Celas, a la seva finca de Vimarães, a Santo António dos Olivais, prop de Coimbra, on va viure la major part de la seva vida. També va ser abadessa al monestir de Lorvão.

Morí a Celas el 13 de març del 1229. El seu cos va ser traslladat al monestir de Lorvão (Penacova), on vivia la seva germana Teresa. El túmul on és sebollida, bessó del de Teresa, al davant seu, té una urna d'argent obrada en 1715 per Manuel Carneiro da Silva. Al claustre es conserven els antics sepulcres de pedra on havien estat totes dues.

El 13 de desembre de 1705 Sança de Portugal fou beatificada pel Papa Climent XI mitjançant la butlla papal Sollicitudo Pastoralis Offici, al costat de la seva germana Teresa de Portugal. La seva festivitat religiosa se celebra el dia 11 d'abril.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sança de Portugal i de Barcelona