Teresa de Portugal i de Barcelona

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de personaBeata Teresa de Portugal
Lorvao-2.jpg
Quadre anònim del s. XVIII amb les beates Sança (al cel, ja que va ser la primera a morir), Teresa (al centre) i Mafalda de Portugal (Monestir de Lorvão)
Dades biogràfiques
Naixement Teresa Sanches
1181
Coïmbra (Regne de Portugal)
Mort 18 de juny de 1250
Monestir de Lorvão (Penacova, Portugal)
Sepultura Monestir de Lorvão 
Religió Cristianisme
Activitat professional
Ocupació Monja
Orde Cistercencs
Reina, monja
Commemoració a Església Catòlica Romana
Beatificació 13 de desembre de 1705 , Roma per Climent XI
Festivitat 17 de juny
Fets destacables Esposa d'Alfons IX de Lleó, filla de Sanç I de Portugal i Dolça de Barcelona
Dades familiars
Dinastia Dinastia Borgonya
Cònjuge Alfons IX de Lleó
Fills
Pares Sanç I de PortugalDolça de Barcelona
Germans
Modifica dades a Wikidata

Teresa de Portugal coneguda com a Teresa la Inquebrantable (Coïmbra, 1181 - Lorvão, 1250) fou infanta de Portugal i reina consort de Lleó (1191-1194). És venerada com a beata per l'Església catòlica.

Orígens familiars[modifica]

Filla gran de Sanç I de Portugal i la seva esposa Dolça de Barcelona. Per línia materna era néta del comte de Barcelona Ramon Berenguer IV i de la reina d'Aragó Peronella d'Aragó. Era germana de Sança i de Mafalda que, com ella, van ser monges i, amb el temps, van ser beatificades.

Núpcies i descendents[modifica]

Es casà el 1191 a Guimaraes amb el rei Alfons IX de Lleó. D'aquesta unió tingueren:

Anul·lació del matrimoni[modifica]

Teresa de Portugal tingué tres fills amb Alfons de Lleó però la seva unió fou invalidada per decret papal el 1194 adduint qüestions de consanguinitat, ja que ambdós eren cosins.

Aquell mateix any, Teresa retornà a Coïmbra, on el seu pare li va fer donació del monestir benedictí de Lorvão, que va reformar d'acord amb la regla de l'Orde del Cister. Arribà a tenir 300 monges.

El 1230 Alfons de Lleó va morir, havent tingut més fills amb la seva segona esposa Berenguera de Castella. Aquesta segona unió també fou anul·lada per consanguinitat. Llavors esclatà un conflicte entre els hereus d'Alfons. Alfons IX de Lleó havia llegat el regne de Lleó a les seves dues filles Sança de Lleó i Dolça de Lleó, tingudes pel primer matrimoni. Teresa de Portugal, convençuda per Berenguera de Barcelona, va aconseguir la renúncia de les seves dues filles als drets sobre la corona de Lleó pel Tractat de Terceries. Ambdues infantes de Lleó van rebre com a contrapartida una gran quantitat de diners així com certs privilegis cedint els seus drets al seu germà Ferran III de Castella.

Teresa de Portugal, després de la pugna per la successió, va retornar al convent que havia reformat i s'hi reclogué vivint com a monja. Va morir allà el 18 de juny de 1250.

Beatificació[modifica]

El 13 de desembre de 1705 Teresa de Portugal fou beatificada pel Papa Climent XI mitjançant la butlla papal Sollicitudo Pastoralis Offici, al costat de la seva germana Sança de Portugal.

La seva festivitat religiosa segons l'església Catòlica se celebra el dia 17 de juny.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Teresa de Portugal i de Barcelona Modifica l'enllaç a Wikidata