Víctor Canicio Chimeno

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaVíctor Canicio Chimeno
Biografia
Naixement1937 Modifica el valor a Wikidata
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Mort2019 Modifica el valor a Wikidata (81/82 anys)
la Ràpita (Montsià) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióprofessor, escriptor Modifica el valor a Wikidata

Víctor Canicio Chimeno (Barcelona, 1937 - Sant Carles de la Ràpita, 2019) va ser un escriptor i professor de llengua espanyola a la Universitat de Heidelberg.[1]

Va néixer a Barcelona durant la Guerra Civil. Els seus primers estudis els va realitzar amb els jesuïtes de Tortosa. Va cursar estudis de Medicina a Barcelona i Saragossa. Va emigrar a Alemanya en la dècada dels 60.[2] Va treballar en diferents oficis i fàbriques com podem constatar en les seves obres ¡Contamos contigo! (Krónicas de la emigración) (1972) que va comptar amb il·lustracions de Perich i Pronto sabré emigrar (1974). El 2005 va aconseguir el premi de novel·la Kutxa Ciutat d'Irun amb Hans Pataka. També va ser notòria la seva tasca com a traductor, amb els clàssics de la literatura infantil i juvenil germànica Max i Moritz i En Perot l'escabellat. Va traduir a Heinrich Böll i Peter Handke, entre d'altres. Va treballar en instituts de secundària i a la Universitat de Heildelberg com a professor d'espanyol.

Llibres[modifica]

Traduccions[modifica]

  • Günter Herburger. Nuevas aventuras de Bombilla. Traductor: Víctor Canicio. Barcelona: Laia, 1979.
  • Peter Handke. El peso del mundo. Un diario 1975-1977. Traductors: Víctor Canicio i Carmen Baranda. Barcelona: Laia, 1981.
  • Heinrich Böll. Diario irlandés. Traductor: Víctor Canicio. Barcelona: Laia, 1981.
  • Heinrich Hoffmann. Pedro Melenas: Historias muy divertidas y estampas aún más graciosas. (títol original: Der Struwwelpeter). Traductor: Víctor Canicio. Palma: José J. de Olañeta, 1987.
  • Wilhelm Busch. Max y Moritz : una historieta en siete travesuras. Traductor: Víctor Canicio. Madrid: Impedimenta, 2012.

Referències[modifica]

  1. «Víctor Canicio». [Consulta: 12 desembre 2020].
  2. «Memòria i ficció en l'obra de Víctor Canicio». [Consulta: 12 desembre 2020].

Enllaços externs[modifica]