Esplucs

Plantilla:Infotaula geografia políticaEsplucs
Esplús (es) Modifica el valor a Wikidata
Imatge

Localització
lang=ca Modifica el valor a Wikidata Map
 41° 47′ 54″ N, 0° 16′ 28″ E / 41.798333333333°N,0.27444444444444°E / 41.798333333333; 0.27444444444444
EstatEspanya
Comunitat autònomaAragó
Provínciaprovíncia d'Osca Modifica el valor a Wikidata
CapitalEsplús Modifica el valor a Wikidata
Població humana
Població673 (2023) Modifica el valor a Wikidata (9,22 hab./km²)
Gentiliciespluquí, espluquina Modifica el valor a Wikidata
Idioma oficialcastellà (predomini lingüístic) Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Superfície73,00425 km² Modifica el valor a Wikidata
Altitud281 m Modifica el valor a Wikidata
Limita amb
Organització política
• Alcalde Modifica el valor a WikidataEduardo Lalana Suelves Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Codi postal22535 Modifica el valor a Wikidata
Fus horari
Codi INE22099 Modifica el valor a Wikidata

Lloc webesplus.es Modifica el valor a Wikidata

Esplucs[1] (Esplús en castellà[2]) és una vila i municipi de la Llitera, a la província d'Osca (Aragó), en zona de parla castellana. Celebra el patronatge de Sant Vicenç el 22 de gener, que dona lloc a les festes d'hivern. Celebra també el patronatge de Sant Roc el 16 d'agost, que dona lloc a les festes d'estiu.

Història[modifica]

És una de les dues úniques poblacions que trobem a la Llitera actualment de parla castellana. Va pertànyer durant segles a Catalunya[cal citació]. L'any 1089, ja es fa esment del castell, l'església i la vila de Splugs. Al segle xii el rei Alfons I el Cast va fixar els límits de Catalunya al riu Cinca i així va ser fins que Jaume II (fill de Jaume I) va cedir els territoris de la Franja de Ponent a l'Aragó, tot i les protestes dels pobles d'aquests territoris, que se sentien catalans[cal citació]. Malgrat el canvi en l'administració la gent de la Franja va continuar parlant català. Durant la Guerra dels Segadors, tota Catalunya –i també la Llitera– es va declarar lleial a Lluís XIII i va acabar sent durament reprimida per les tropes castellanes. El genocidi espanyol va portar a la zona d'Esplucs juntament amb altres pobles com Binèfar, Montsó, Albalat de Cinca, etc., a patir una forta despoblació a finals del segle xvii. Al començament de la Guerra de Successió (1707) les fronteres del Principat de Catalunya es tornen a situar al Cinca a canvi de pagar a Aragó 200.000 escuts[cal citació]. Però la pèrdua de la guerra va fer que la nova Administració borbònica integrés gairebé tota la Llitera al nou Corregiment de Barbastre. L'administració aragonesa va iniciar un ràpid procés de repoblament en tota la zona amb gent de l'Alt Aragó. Va ocórrer llavors una ràpida castellanització de la zona i la realitat ètnica va deixar de ser la catalana. La divisió provincial espanyola del 1833 va integrar la Llitera dins la província d'Osca, seguint uns criteris basats en la frontera-desert creada per la Guerra dels Segadors al segle xvii[cal citació].

Actualment Esplucs no es considera part de la Franja de Ponent, ja que hi ha una població clarament aragonesa i la llengua catalana no hi és present a cap nivell.

Entitats de població[modifica]

  • Les Pobles[3]
  • Ràfels, despoblat.[4]
  • Torregrossa, situat a l'esquerra del Cinca.[5]
  • Vensilló de Llitera, al límit amb la comarca del Segrià[6]Vensilló (en espanyol es coneix com a Vencillón[1]) és un municipi catalanòfon de la comarca de la Llitera, dins la Franja de Ponent; administrativament està inclòs a la província d'Osca. A causa de la història peculiar d'aquesta població, d'origen força recent, la seva catalanitat lingüística passà desapercebuda per a la ciència durant dècades. Vensilló fou fundat per l'Instituto Nacional de Colonización franquista (IRYDA d'ençà 1971), als anys quaranta, com a nucli de colonització agrícola sobre un sector despoblat del municipi hispanòfon d'Esplucs (paradoxalment, un dels de la Ribera de Cinca descatalanitzats al segle XVII). Els colons eren majoritàriament de la veïna Llitera, i, per tant, catalanòfons. Amb la nova localitat ja consolidada, Vensilló es constituí en municipi el 20 de juny de 1989, segregat d'Esplucs.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]