Essencialisme

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

L'essencialisme és un terme bastant vague que engloba les doctrines que s'ocupen de l'estudi de l'essència (el que fa que un ésser sigui el que és),[1] en oposició a les contingències (el que és accidental, l'absència del qual no qüestiona la naturalesa d'aquest ésser).

Essencialisme en biologia[modifica]

Per als biòlegs, l'essencialisme és una concepció segons la qual diverses espècies animals i vegetals difereixen entre si per essència, cosa que implica el reconeixement de discontinuïtats en la natura. Aquesta concepció s'oposa al nominalisme, segons el qual només existeixen els individus i les poblacions d'individus, considerant que les categories són només unes abstraccions construïdes per l'ésser humà al si d'un vast continu de formes de la natura.

Essencialisme filosòfic[modifica]

En oposició a l'existencialisme, l'essencialisme filosòfic pretén que l'essència precedeix l'existència, cosa que té per resultat negar la llibertat de l'individu, aleshores reduït al producte de determinisme que el defineix i que no pot extreure's.

L'essencialisme tendeix a reactualitzar un debat que oposa la natura i la cultura. Aquest essencialisme serveix de base ideològica per al segregacionisme que, recolzant-se en suposades diferències de "naturalesa" entre les persones, divideix la societat en entitats diferents, sovint jerarquitzades entre si, i els atribueix característiques, aptituds, un rol social o uns estatus específics. Segons els criteris retinguts per a establir aquestes discriminacions, es pot parlar de sexisme, racisme, homofòbia o altres tipus de segregacionisme.

Referències[modifica]

  1. Cartwright, Richard L. «Some Remarks on Essentialism». The Journal of Philosophy, 65, 20, 1968, pàg. 615–626. DOI: 10.2307/2024315. JSTOR: 2024315.

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Essencialisme