Essencialisme

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

L'essencialisme és un terme bastant vague que engloba les doctrines que s'ocupen de l'estudi de l'essència (el que fa que un ésser sigui el que és),[1] en oposició a les contingències (el que és accidental, l'absència del qual no qüestiona la natura d'aquest ésser).

Essencialisme en biologia[modifica]

Per als biòlegs, l'essencialisme és una concepció segons la qual diverses espècies animals i vegetals difereixen entre si per essència, cosa que implica el reconeixement de discontinuïtats en la natura. Aquesta concepció s'oposa al nominalisme, segons el qual només hi ha individus i les poblacions d'individus, considerant que les categories són només unes abstraccions construïdes per l'ésser humà al si d'un vast continu de formes de la natura.

Essencialisme filosòfic[modifica]

En filosofia, l'essencialisme és el nom de la concepció de l'home que s'oposa a l'existencialisme i al nominalisme. L'essencialisme filosòfic suposa que l'essència d'una cosa precedeix la seva existència. Sense negar ni afirmar la possible lliure voluntat de l'individu, el fa tributari d'alguns determinismes dels quals no es pot separar fàcilment i que el defineixen en part.

L'essencialisme tendeix a reactualitzar un debat que oposa la natura a la cultura. Aquest essencialisme serveix de base ideològica per al segregacionisme que, recolzant-se en suposades diferències de "natura" entre les persones, divideix la societat en entitats diferents, sovint jerarquitzades entre si, i els atribueix característiques, aptituds, un rol social o uns estatus específics. Segons els criteris retinguts per establir aquestes discriminacions, es pot parlar de sexisme, racisme, homofòbia o altres tipus de segregacionisme.

Referències[modifica]

  1. Cartwright, Richard L. «Some Remarks on Essentialism». The Journal of Philosophy, 65, 20, 1968, pàg. 615–626. DOI: 10.2307/2024315. JSTOR: 2024315.

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Essencialisme