Essencialisme

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

L'essencialisme és un terme bastant vague que engloba les doctrines que s'ocupen de l'estudi de l'essència (el que fa que un ésser sigui el que és), en oposició a les contingències (el que és accidental, l'absència del qual no questiona la naturalesa d'aquest ésser).

Essencialisme en biologia[modifica | modifica el codi]

Pels biòlegs, l'essencialisme és una concepció segons el qual diverses espècies animals i vegetals difereixen entre si per essència, cosa que implica el reconeixement de discontinuïtats en la natura. Aquesta concepció s'oposa al nominalisme, segons el qual només existeixen els individus i les poblacions d'individus, considerant que les categories són només unes abstraccions construïdes per l'home al si d'un vast continu de formes a la natura.

Essencialisme filosòfic[modifica | modifica el codi]

En oposició a l'existencialisme, l'essencialisme filosòfic pretén que l'essència precedeix l'existència, cosa que té per resultat negar la llibertat de l'individu, aleshores reduït al producte de determinisme que el defineixen i que no pot extreure.

L'essencialisme tendeix a reactualitzar un debat que oposa la naturalesa i la cultura. Aquest essencialisme serveix de base ideològica pel segregacionisme, que, recolzant-se en suposades diferències de "naturalesa" entre els homes, divideix la societat en entitats diferents, sovint jerarquitzades entre elles, i els atribueix característiques, aptituds, un rol social o uns estatuts específics. Segons els criteris retinguts per a establir aquestes discriminacions, es pot parlar de sexisme, racisme, homofòbia o altres tipus de segregacionisme.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Essencialisme Modifica l'enllaç a Wikidata