Estat de Chu

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
楚國
Estat de Chu
Bandera
Bandera
dècada de 1030 aC – 223 aC Bandera
Bandera

Ubicació de Chu
Informació
CapitalDanyang (丹陽) de ~1030 a ~680 aC
Ying (郢) de ~680 a 278 aC
Chen (陳) de 278 a 241 aC
Shouchun (寿春) de 241 de 224 aC
Idioma oficialChu (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ReligióReligió folklòrica xinesa, adoració d'ancestres, taoisme
MonedaMoneda xinesa, monedes d'or
Període històric
Fundat per Xiong Yi durant el regnat del Rei Cheng de Zhoudècada de 1030 aC
Conquerit per Qin durant el regnat del rei Ying Zheng de Qin223 aC
Política
Forma de governVescomtat / Monarquia, feudalisme

Chu (楚) va ser un estat sobirà als territoris centrals i al sud de la República Popular de la Xina, durant el període de Primaveres i Tardors (722 - 481 aC) i el període dels regnes combatents (481 - 221 aC). La casa governant tenia el cognom Mi (芈), i nom de clan Xiong (熊), i originalment fou un rang nobiliari Zi, més o menys comparable a un vescomte.

Originalment conegut com a Jing (荆) i llavors com a Jingchu (荆楚), al cim del seu poder l'estat Chu va ocupar una vasta àrea de terra, incloent les províncies actuals de Hunan, Hubei, Chongqing, Henan, Anhui i parts de Jiangsu i Jiangxi. Per més de 400 anys la capital de Chu capital va estar situada a Ying, prop del que avui és Jingzhou, província Hubei.

Fundació[modifica]

D'acord amb la llegenda, els ancestres dels fundadors de l'Estat de Chu eren un clan descendit de Zhuanxu (també conegut com a Gaoyang (高阳/高陽)), net de l'Emperador Groc. La cinquena generació de descendents de Zhuanxu va ser posada a càrrec del foc per l'Emperador Ku i se li va donar el nom de Zhurong, també conegut com el Déu del Foc.

Zhurong va tenir sis fills, el més jove dels quals era dit Mi Jilian (芈季连).

Un dels descendents posteriors de Mi Jian Yu Xiong (鬻熊) va ser un molt conegut mestre que va ensenyar tant al Rei Wen de Zhou com al seu fill el Rei Wu de Zhou.[1]

El Rei Cheng de Zhou (regnat 1042-1021) no va oblidar el valuós servei de Yu Xiong al seu pare i al seu avi tal que quan Xiong Yi, net de Yu Xiong, es convertí en el líder de Chu i se li donà el títol hereditari de (子), a grans trets equivalent a Marquès. També va rebre un subsidi de terra al voltant de Danyang (丹阳) (en l'actualitat Comtat Xichuan, Província Henan) on ell construí la primera capital de Chu.

Inicis d'expansió[modifica]

En el 977 aC, després d'una expedició cap a l'Estat de Chu el bot del Rei Zhao de Zhou es va enfonsar i aquest es va ofegar al riu Han. Degut a la mort del seu rei, Zhou no es va expandir encara més al sud el que va permetre a les tribus del sud i a Chu de consolidar la seva autonomia i independència molt abans que els estats del nord. El governant de Chu, Xiong Qu (熊渠), enderrocà l'Estat d'E[2] en el 863 aC, més tard fer la seva ciutat successora Ezhou la capital alternativa de Chu. En el 703[3] o potser en el 706[4] Xiong Tong (熊通), el Vescomte de Chu va assumir el títol de Rei Wu de Chu, la qual cosa implicava una igualtat amb el rei Zhou i la independència de Chu.

Chu durant el període de Primaveres i Tardors[modifica]

En els seus primers anys, Chu va ser un reeixit estat expansionista i militarista que desenvolupà una reputació per coaccionar i absorbir els seus aliats. Chu va créixer d'un petit estat a un gran regne. El Rei Zhuang de Chu fins a assolir el títol tradicional d'un dels cinc hegemònics. Després d'una sèrie de batalles amb estats veïns, en algun moment entre el 695 i el 689 aC, la capital de Chu es va traslladar al sud-est de Danyang a Ying. Chu primer va consolidar el seu poder mitjançant l'absorció dels estats menors dels seus voltants, en el que avui en dia seria la província de Hubei; llavors, es va expandir cap al nord en direcció a la Planúria del Nord de la Xina. L'amenaça de Chu va donar lloc a múltiples aliances en el nord, sota la lideratge de l'estat Jin contra Chu i els seus aliats; aquestes aliances aconseguiren mantenir en escac a Chu, amb la seva primera gran victòria en la batalla de Chengpu en l'any 632 aC.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Sima Qian, Registres del Gran Historiador – La Família Chu (史记•楚世家)
  2. «Yu Ding: Evidence of the Extermination of the State of E during the Western Zhou Dynasty (禹鼎:西周灭鄂国的见证)» (en xinès). Arxivat de l'original el 2012-08-04. [Consulta: 23 octubre 2010].
  3. Lothar von Falkenahausen in Cambridge History of Ancient China, 1999, pàgina 516
  4. Cho-Yun Hsu in Cambridge History of Ancient China, 1999, pàgina 556

Bibliografia[modifica]

  • Sima, Qian. Registres del Gran Historiador (史記).
  • Zuo Qiuming,Zuo Zhuan (左传)
  • 张淑一 《先秦姓氏制度考察》
  • Defining Chu: Image And Reality In Ancient China, Editat per Constance A. Cook and John S. Major, ISBN 0-8248-2905-0
  • So, Jenny F., Music in the Age of Confucius, ISBN 0-295-97953-4