Estatge alpí

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Estatge alpí dels Pirineus.

L'estatge alpí és una zona altitudinal de vegetació que s'inicia cap a 3.000 m (part de sota del nivell de les neus perpètues) i s'acaba en el límit superior del bosc (aproximadament a uns 2.300 m). Correspon a les zones elevades o culminals de les muntanyes.

La vegetació és força semblant a la del domini de la tundra àrtica, a la que tenen els Alps (d'ací ve l'apel·latiu d'aquest estatge) i a la d'altres muntanyes altes d'Europa, en les parts on hi ha els límits superiors de la vegetació.

La seva principal característica és l'absència d'arbres. Només s'hi fa una vegetació de prat. La manca d'espècies arbòries és originada per les condicions climàtiques duríssimes (fred, neu, vent) pròpies de l'estatge alpí, les quals no poden ser resistides pels arbres.

La majoria de plantes que s'hi troben viuen menys d'un any. La neu hi fa estada una bona part de l'any i, en fondre's, els prats d'aquest estatge s'ufanen amb flors de vistosos colors.

El lapse de temps de què aquestes plantes disposen per fer el seu procés vital (naixement, creixement i reproducció) és molt curt: quatre o cinc mesos, a tot estirar (des del final de la primavera fins al començament de la tardor).

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]