Vés al contingut

Estàtua de Penèlope

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'obra artísticaEstàtua de Penèlope

Modifica el valor a Wikidata
Tipusestàtua Modifica el valor a Wikidata
Materialmarbre Modifica el valor a Wikidata
Col·leccióMuseum of Ancient Iran (en) Tradueix (District 12 (en) Tradueix) Modifica el valor a Wikidata

L'Estàtua de Penèlope és una estàtua de marbre descoberta a Persèpolis, i es creu que representa la mítica Penèlope. L'estàtua forma part del fons del Museu Nacional de l'Iran.

De dimensions reals, el personatge grec en estil sever fou excavat per l'Institut Oriental de Chicago, al 1945.[1] Es trobava en tres fragments en les ruïnes del tresor de Persèpolis.[2][3] L'estàtua és un indici de la presència grega a l'Iran en el període selèucida; una altra hipòtesi suggereix que hauria estat portada a la capital persa per Xerxes I des d'Atenes al 480 aC; altres encara suggereixen que fou un present per a segellar un acord entre els dos pobles. El seu descobriment recorda la destrucció de Persèpolis per Alexandre el Gran, a la primavera del 330 ae.[4][5] Penèlope en la mitologia grega és esposa d'Ulisses, filla d'Icari i de Periboea. Ella esperà la tornada del marit de la Guerra de Troia. El llarg viatge de retorn d'Ulisses és el tema de l'Odissea, d'Homer.

En maig de 2015, l'estàtua fou exposada en la Fundació Prada de Milà, Itàlia, durant prop de 4 mesos. Durant aquest període, l'estàtua es comparà amb altres versions conegudes. Les còpies, però, daten dels segles I i II. Un total de quatre estàtues, després de l'exposició de Milà, també s'exposaren a Teheran el 21 de setembre, el Dia Mundial de la Pau.[6][7] El préstec de les estàtues i la sèrie d'exposicions formaven part d'un projecte d'aproximació cultural, en especial per l'ocasió de les negociacions per a la suspensió de sancions econòmiques contra Iran.

Referències

[modifica]
  1. «Sculpture | The Oriental Institute of the University of Chicago» (en anglés). oi.uchicago.edu. [Consulta: 22 desembre 2018].
  2. «Ancient Greence and Ancient Iran cross cultural encounters» (en anglés). academia.edu.
  3. «Statue of Penelope» (en anglés). PersiaPort. Arxivat de l'original el 2016-03-07. [Consulta: 9 febrer 2021].
  4. «Statues of Penelope showcased at National Museum of Iran». Tehran Times, 29-09-2015. [Consulta: 21 desembre 2018].
  5. «Penelope torna in Iran, diventa Signora di pace - Cultura & Spettacoli». ANSA.it, 28-09-2015. [Consulta: 21 desembre 2018].
  6. «Iran to display Penelope's statues» (en anglés). www.iran-daily.com. [Consulta: 21 desembre 2018].
  7. «Esposta alla Fondazione Prada la Penelope di Persepoli» (en toscà). ambteheran.esteri.it. [Consulta: 21 desembre 2018].