Federació Unida de Planetes

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióFederació Unida de Planetes
Dades
Nom curtUFP i FPU Modifica el valor a Wikidata
Tipusinterplanetary organization (en) Tradueix
govern fictici
estat interestel·lar fictici Modifica el valor a Wikidata
Ideologia políticaprincipi de no-intervenció
pacifisme Modifica el valor a Wikidata
Història
ReemplaçaTerra Unificada Modifica el valor a Wikidata
Creació2087
2161
8 maig 2161
30 juny 2161
12 agost 2161
11 octubre 2161
Governança corporativa
Seu

La Federació Unida de Planetes, coneguda també com la FPU o senzillament la Federació, és un Estat interplanetari fictici de l'univers de Star Trek fundat el 2161 per les espècies humana, vulcaniana, andoriana i tellarita.[1] Es tracta d'un Estat federal que reuneix més de 150 planetes i milers de colònies i que, segons diu el capità Jean-Luc Picard en la pel·lícula Star Trek VIII: First Contact, abasta més de 8.000 anys llum a través de la Via Làctia.

Constitueix una de les grans potències de la Galàxia; el seu sistema de govern és democràtic, amb un poder legislatiu conegut com el Consell de la Federació, que compta amb un representant de cada planeta federat, i que té la seu a San Francisco, Estats Units, la Terra. El poder executiu és exercit pel President de la Federació, elegit pel Consell, i que resideix al Palau de la Concòrdia a París, França. També existeix un poder judicial denominat Cort Suprema de la Federació. Les forces armades s'aglutinen en una Flota Estel·lar, que compleix el rol d'agència militar, científica i d'exploració.

La carta fonamental d'aquest Estat es denomina la Carta de la Federació, encara que Picard l'anomeni la "Constitució", i segons s'indica en diversos capítols és similar a la Carta Magna de les Nacions Unides. La Carta de la Federació inclou les denominades "Set Garanties" similars a les cinquanta esmenes de la Constitució dels Estats Units.

Hi ha diversos requisits per a ser membre de la Federació, incloent l'abolició de qualsevol sistema de castes, de la manipulació genètica amb fins bèl·liques, del tracte cruel contra la població o de la manca de drets civils dintre de l'Estat. Encara que és recomanat, no és obligatori que el planeta que ingressi sigui completament unificat; es poden admetre governs que no administrin la totalitat del seu planeta.

La Federació és l'aliada militar de l'imperi Klingon durant la major part de la seva història, encara que van ser enemics durant un temps. Malgrat això, la Federació ha sostingut violentes guerres i conflictes bèl·lics amb gairebé totes les altres potències galàctiques com l'Imperi Romulà, la Unió Cardassiana, l'Aliança Ferengi i el Domini.

Referències[modifica]

Vegeu també[modifica]