Ferrocianur de potassi

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de compost químicFerrocianur de potassi
Substància químicatipus d'entitat química Modifica el valor a Wikidata
Massa molecular367,808 Da i 367,808228 Da Modifica el valor a Wikidata
Estructura química
Fórmula químicaC₆FeK₄N₆ Modifica el valor a Wikidata
SMILES canònic
Model 2D
[C-]#N.[C-]#N.[C-]#N.[C-]#N.[C-]#N.[C-]#N.[K+].[K+].[K+].[K+].[Fe+2] i Model 2D
[C]#N.[C]#N.[C]#N.[C]#N.[C]#N.[C]#N.[Fe-4].[K+].[K+].[K+].[K+] Modifica el valor a Wikidata
Identificador InChIModel 3D i Model 3D Modifica el valor a Wikidata
Propietat
Punt de fusió70 °C Modifica el valor a Wikidata
Punt de descomposició400 °C Modifica el valor a Wikidata
NFPA 704: Standard System for the Identification of the Hazards of Materials for Emergency Response ()
Regulació europea de productes químics (cap valor) Modifica el valor a Wikidata

El ferrocianur de potassi, (no s'ha de confondre amb el ferricianur de potassi), també conegut com a prussiat de potassi o hexacianidoferrat de potassi (II), és un complex químic (compost de coordinació) de fórmula K₄[Fe(CN)₆]•3H₂O, que forma cristalls monoclínics de color groc llimona a temperatura ambient i es descompon en el seu punt d'ebullició.

Síntesi[modifica]

El ferrocianur de potassi és el producte de la reacció entre el ferrocianur d'hidrogen i l'hidròxid de potassi:

H₄[Fe(CN)₆] + KOH → K₄[Fe(CN)₆]•3H₂O[1]

Aquest compost és un agent fortament reductor i per tant és incompatible amb els agents oxidants.[2] L'addició de clorats metàl·lics, perclorats, nitrats, o nitrits a la solució pot fer una gran explosió.

Toxicitat[modifica]

El ferrocianur de potassi per si mateix és només lleugerament tòxic, però afegint un àcid a la solució aquosa allibera gas de cianur d'hidrogen que és tòxic. Encara que no és mutagen, pot causar irritació quan s'inhala o resta en contacte amb la pell.[3] La dosi letal (LD50) en taxa és de 6400 mg/kg.

Usos[modifica]

Pot servir d'adob nitrogenat a les plantes i es fa servir en tècniques de jardineria.[4] Industrialment es fa servir en extraccions de metalls i per fer adhesius, ordinadors electrònics, retardants del foc, cosmètics, tints mitges de niló, pintures, tintes productes farmacèutics i propel·lents de coets. També, en baixes dosis. és un additiu alimentari. Treu el coure (dels fungicides cúprics emprats en la vinya) del vi negre. En laboratori serveix per determinar la concentració del permanganat de potassi que sovint es fa servir en la titulació de les reaccions redox.

Història[modifica]

Aquesta substància es va utilitzar en un intent d'atemptat terrorista de febrer de l'any 2002 a Itàlia contra l'ambaixada dels Estats Units amb la intenció d'enverinar l'aigua, però no ho haurien aconseguti sense la presència d'un àcid que alliberés cianur d'hidrogen.

Referències[modifica]

  1. Wageningen University. «Food-Info», 24-02-2009. [Consulta: 30 abril 2009].
  2. Edwin J. deBeer, Axel M. Hjort. «Employment of Potassium Ferrocyanide in Standardization of Dilute Potassium Permanganate», 1935-03. [Consulta: 30 abril 2009].
  3. Nishioka H «Mutagenic activities of metal compounds in bacteria». Mutation Research, 31, 3, juny 1975, pàg. 185–9. PMID: 805366.
  4. Melinda Henneberger «A NATION CHALLENGED: SUSPECTS; 4 Arrested in Plot Against U.S. Embassy in Rome». The New York Times, 21-02-2002 [Consulta: 30 abril 2009].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ferrocianur de potassi