Filles de la Saviesa

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'ordeMontfortanes
Hospital. Ste. Justine Hospital BAnQ P48S1P12190.jpg
Tipus Congregació laica femenina
Nom oficial Institut de les Filles de la Saviesa
Nom oficial llatí Institutum Filiarum a Sapientia
Sigles F. d. L. S.
Hàbit Túnica gris, vel blanc
Lema Deo soli (Només a Déu)
Objectiu Ensenyament al jovent, assistència sanitària
Fundació 2 de febrer de 1703, Poitiers (Poitou-Charentes, França) per sant Louis-Marie Grignion de Montfort i beata Marie-Louise Trichet
Aprovat per Pius IX, en 15 de novembre de 1853
Regla 1703, per L. M. Grignion
Constitucions 10 de novembre de 1904
Patrons Mare de Déu
Primera fundació Hospital de Poitiers
Fundacions destacades Saint-Laurent-sur-Sèvre (1720, casa mare), Angulema, Valognes, Niort (Deux Sèvres), etc.
Fundacions a terres de parla catalana No n'hi ha hagut
Lloc web http://www.fdlsagesse.org
Modifica les dades a Wikidata

Les Filles de la Saviesa, en llatí Institutum Filiarum a Sapientia i en francès Filles de la sagesse, són una congregació religiosa femenina. Les seves germanes, conegudes com a Monfortanes, posposen al seu nom les sigles F.d.L.S.

Història[modifica]

La congregació fou fundada en 1703 a l'hospital de Poitiers per Louis-Marie Grignion de Montfort (1673-1716) i Marie-Louise Trichet (1684-1759) per a l'evangelització i la instrucció dels pobres. Montfort volia crear una família religiosa consagrada a difondre la saviesa del Verb encarnat, contraposada a la "falsa saviesa de la gent del món". La congregació es constituí formalment quan Trichet en prengué l'hàbit en 2 de febrer de 1703; no tingué una companya fins al 1714, que hi arribà Catherine Brunet.

L'1 d'agost de 1715 Étienne de Champflour, bisbe de La Rochelle, aprovà l'institut, que llavors tenia quatre religioses que es feien càrrec d'una escola a la ciutat. En 1732 el rei Lluís XIV de França els atorgà la protecció reial.

Napoleó III aprovà l'institut el 15 de novembre de 1853, el mateix dia que obtingué l'aprovació pontifícia de mans del papa Pius IX. Les constitucions foren aprovades per la Santa Seu el 10 de novembre de 1904.

La congregació està sotmesa al superior general de la Companyia de Maria Montfortana, de la que constitueix la branca femenina; el superior, amb la mare general de les Filles de la Saviesa, convoca els capítols generals i promulga els decrets.

Activitat i difusió[modifica]

Les montfortanes es dediquen a la instrucció cristiana de la joventut, i a l'assistència a malalts, especialment els que no tenen recursos.

Són presents a Europa (Bèlgica, França, Itàlia), Àfrica (República Democràtica del Congo, Madagascar, Malawi), Àsia (Filipines, Índia, Indonèsia), Amèrica (Argentina, Canadà, Colòmbia, Equador, Haití, Perú, Estats Units) i Papua-Nova Guinea.

En acabar 2005, la congregació tenia 2.003 germanes en 288 cases.

Bibliografia[modifica]

  • Annuario Pontificio per l'anno 2007. Vaticano: Editrice Vaticana, 2007.

Enllaços externs[modifica]