Flamenc occidental

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Flamenc Occidental
West Vlams
Parlat a: Bèlgica, Flandes francès, Flandes zelandès
Regió: Europa
Parlants: 1,1 milions
Classificació genètica: Llengua indoeuropea

  Germànica
   Occidental
    Baix alemany
     Baix fràncic
         Neerlandès
         Flamenc occidental

estatus oficial
Llengua oficial de: Bèlgica, França, Països Baixos i Unió Europea
Regulat per:
codis de la llengua
ISO 639-1 nl
ISO 639-2 dut/nld
ISO 639-3 vls
Món del flamenc occidental
Globe of letters.svg Visiteu el Portal:Llengües Globe of letters.svg

El flamenc occidental (neerlandès west vlams, en flamenc vlaamsch o vlaemsch) és un grup de dialectes del neerlandès llengua germànica occidental parlada a part de Flandes (Bèlgica) i a part del districte de Dunkerque (Nord), territori conegut com a Westhoek o Flandes francès. És present a ciutats com Bruges, Kortrijk, Oostende, Roeselare i Ieper. Hi ha un continu dialectal entre el flamenc occidental i els dialectes veïns, sobretot el flamenc oriental.

Dialectes del flamenc occidental

Parlants[modifica | modifica el codi]

El flamenc occidental és parlat per prop d'un milió de persones a Flandes Occidental (Bèlgica), aproximadament 90.000 a l'oest dels Països Baixos (al districte de Flandes zelandès part de la província de Zelanda) i potser 20.000 a França, al districte de Dunkerque, al departament del Nord.

Els dialectes de la província neerlandesa de Zelanda, units sota el nom de zelandès (Zeeuws), són sovint classificats sota el nom de "flamenc occidental", però aquesta classificació és controvertida, ja que aquests dialectes tenen més similituds amb el neerlandès que amb el que normalment es coneix com a flamenc occidental. No obstant això, els dialectes que es parlen al districte de Flandes zelandès són generalment considerats part del grup de dialectes flamencs occidentals. El continu dialectal és més probable entre aquests dialectes i neerlandès, si hom pot imaginar una continuïtat entre una continuïtat geogràfica entre els dialectes i la continuïtat històrica entre els dialectes (que és anterior a la llengua oficial) i l'idioma oficial.

Característiques[modifica | modifica el codi]

Les principals diferències entre el flamenc occidental i el neerlandès superen les diferències en la pronunciació. Hi ha moltes empremtes del francès i del picard. Així doncs, hi ha les paraules velo (en comptes de fiets neerlandès, equivalent a vélo, bicicleta en francès) o frigo (koelkast en neerlandès, réfrigerateur/frigo en francès). Fora del lèxic, el flamenc occidental presenta molts elements de la llengua de l'Edat mitjana en el neerlandès oficial (Algemeen Nederlands o NA):

  • Es mantenen antics pronoms : «tu estàs» = gij zijt en flamenc occidental; je bent en neerlandès
  • Doble negació : «Jo no bec pas» = ' k EN drinken NIE en flamenc occidental; Ik drink niet en neerlandès.

El participi passat germànic occidental en 'ge-' que roman en llengua neerlandesa esdevé 'e-' (que es retroba a la Keure d'Hazebrouck (s. XIV)(y-) en flamenc occidental: ex : gedronken («borratxo») es pronuncia en neerlandès dels Països Baixos amb una G inicial forta (com la jota castellana o la CH alemanya a 'BaCH'); en neerlandès de Bèlgica amb la CH de l'alemay 'iCH' (sovint representat en lingüística per 'ç'); a l'oest de Bèlgica, aquesta 'G' esdevé 'h', i aleshore confon 'hulp' i 'gulp'. En flamenc occidental (a França), aquesta H desapareix completament i 'gedronken' es transforma en 'edrounken'.

La declinació germànica, desapareguda pràcticament en Algemeen Nederlands i abolida a l'ortografia des del 1958, sobreviu una mica en flamenc occidental, encara que de forma irregular.

La diferència masculí/femení continua sent molt viu en flamenc occidental, mentre que els dos gèneres es confonen en Algemeen Nederlands (com en suec i danès). El mot wagen és masculí; és clar en flamenc occidental perquè diuen DEN wagen i no *met'R wagen («amb cotxe»). Un neerlandès dubtarà entre masculí i femení, perquè dirà met DE wagen, DE és masculí i femení.

A França, la reforma ortogràfica de la Unió de la Llengua Neerlandesa no s'ha imposat, i l'escriptura del flamenc occidental resta particular:

  • «Jo visc a Steene, carrer Taerte»
    • Algemeen Nederlands : Ik woon in de Taartstraat in/te Stene.
    • Flamenc occidental : k weunen noar Steëne in de Toartestroate.

Fonètica[modifica | modifica el codi]

La [ɑ] es torna [ɒ]
Alemany Neerlandès Flamenc occidental Anglès
sacht zacht zocht soft
brachte bracht brocht brought
ab af of off

Manlleus del francès[modifica | modifica el codi]

Flamenc occidental Francès Neerlandès Alemany
pertank pourtant nochtans dennoch
forsette oder ferkette fourchette vork Gabel
assiete oder talôre assiette bord Teller
couvers couverts bestek Besteck
freings freins remmen Bremsen

El flamenc occidental a França[modifica | modifica el codi]

A França, el flamenc occidental és la llista de la Delegació General per a l'idioma francès i les llengües de França com una de les 23 llengües regionals de la França metropolitana. És qualificada West Vlaamsch.

Per als habitants de la zona flamencòfona de França, el flamenc occidental era llengua materna generalitzada fins a mitjans del segle XX, després de les quals es reduí ràpidament a favor del monolingüisme francès.

L'Institut de la Llengua Regional Flamenca (Akademie Voor Nuuze Vlaamsche Tale) té com a objectiu promoure i desenvolupar una ortografia normalitzada. La corba de disminució de l'ús del flamenc en aquest segle al Westhoek francès (el districte de Dunkerque) es pot comparar amb la disminució de la pràctica del brabançó (també anomenat flamenc) a Brussel·les (vegeu francesització de Brussel·les). En ambdós casos, el francès era minoritari a la llar abans de 1900, i s'ha convertit força majoritari algunes dècades més tard. Però la comparació s'atura allà. Els processos substitució tenen causes i objectius diferents.

Evolució de la situació lingüística al districte de Dunkerque

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

Viquipèdia
Hi ha una edició en flamenc occidental de la Viquipèdia
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Flamenc occidental Modifica l'enllaç a Wikidata