Formació Anacleto

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Formació d'Anacleto)
Infotaula de geografia físicaFormació Anacleto
TipusFormació geològica Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaProvíncia del Neuquén (Argentina) Modifica el valor a Wikidata
Map
 37° 54′ S, 68° 30′ O / 37.9°S,68.5°O / -37.9; -68.5

La formació Anacleto és una formació geològica amb afloraments a les províncies de la Patagònia argentina de Mendoza, Río Negro i Neuquén. És la formació més recent dins el Grup de Neuquén i pertany al subgrup de Río Colorado.

La localitat tipus d'aquesta formació es troba a 40 quilòmetres a l'oest de la ciutat de Neuquén. A la seva base, la formació Anacleto se superposa còmodament a la Formació Bajo de la Carpa, també del subgrup de Río Colorado, i al seu torn, la formació Allen, del grup més recent de Malargüe, s'hi superposa en discordança.

Antiguitat[modifica]

Era: Mesozoica
Període: Cretaci superior
Estatge faunístic: Campanià Inferior
Edat absoluta: entre ~83 i ~78 milions d'anys

Composició[modifica]

La Formació Anacleto varia en gruixos, entre 60 i 90 metres, i consisteix principalment d'argiles i llims, de color lila i grana, d'origen fluvial. Se solen trobar geodes escampats per aquesta formació.

Paleontologia[modifica]

Molts fòssils, especialment de dinosaures, han estat descrits a partir de la Formació Anacleto, incloent-hi:

S'han descobert en gran quantitat nius de dinosaures, amb ou amb els embrions preservats a dins, a la famosa localitat d'Auca Mahuevo, i han estat atribuïts a titanosaures. Les petges d'au més antigues conegudes a Sud-amèrica també foren descobertes a la formació Anacleto.