Forn de pa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Un forn de pa o fleca és un lloc on es cou i ven el pa així com determinats productes de pastisseria com panets, croissants, magdalenes, carquinyolis, pastes seques entre altres. Les persones que hi treballen són els forners.[1] En molts forns de pa se serveixen també cafès i tes perquè els clients en puguin gaudir juntament amb els productes que hi venen.

Forn de pa pastisseria a Barcelona

Forns de pa moderns[modifica]

Actualment hi ha forns de pa en diversos entorns:

  • Grans fàbriques que produeixen pa i productes relacionats, transportats després a nombrosos punts de vendes en una regió donada. Aquests inclouen normalment supermercats, botigues de conveniència i similars. En aquestes instal·lacions els forners es dediquen principalment al control de qualitat, duent-se a terme mecànicament el gruix del treball.
  • Petites fleques independents , principalment negocis familiars. Solen especialitzar-se en tipus particulars de productes, com la massa mare.
  • Cadenes de botigues . En els últims anys s'ha produït un auge de les cadenes de botigues (franquícies) que venen pa. Els forners d'aquests establiments fornegen segons un llibre de receptes preestablert. Això pot frustrar a alguns d'ells, si bé els receptaris solen estar ben fundats i ser populars entre els compradors.
Antic Forn de Pa a Torà.

Forns de pa antics[modifica]

Tot i que la història del pa comença a l'any 8.000 a.C quan es realitza el procés de passar de ser nòmades a sedentaris, els forns de pa tenen una història més recent. Els forns de pa han estat presents en totes les civilitzacions d'arreu del món: des dels sumeris fins a l'Antic Egipte o fins i tot Amèrica o Àsia.

El forn de pa ha anat evolucionant fins al que coneixem avui en dia. Començant amb els sumeris com un simple forat on enterraven la massa de cereals amb cendres i brases de foc fins a arribar a l'antic Egipte on es va començar a utilitzar els forns com els coneixem en l'actualitat.

Avui en dia, el forn de pa de Catalunya més antic i en funcionament que es té informació és el Forn Cal Mosso Arxivat 2019-07-15 a Wayback Machine. de Vilassar de Dalt. L'any 2018 va ser premiat amb el Premi Nacional a la Iniciativa Comercial de la Generalitat de Catalunya, un premi que va recompensar els més de 180 anys d'història del forn de pa català.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Forn de pa
  1. Josephine Croser, Nigel Croser. The Bakery. WINGS. ISBN 9781741201178 [Consulta: 20 juny 2011].  (anglès)

Vegeu també[modifica]