François-Hippolyte Barthélémon

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaFrançois-Hippolyte Barthélémon

Partitura socarrada de Jefte in Mafsa Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement27 juliol 1741 Modifica el valor a Wikidata
Bordeus (França) Modifica el valor a Wikidata
Mort20 juliol 1808 Modifica el valor a Wikidata (66 anys)
Surrey, Anglaterra,
Dades personals
NacionalitatFrança
Activitat
Camp de treballMúsica Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciócompositor, violinista Modifica el valor a Wikidata
GènereÒpera Modifica el valor a Wikidata
MovimentMúsica clàssica Modifica el valor a Wikidata
InstrumentViolí Modifica el valor a Wikidata
Grup de músicaWauxhall
Família
CònjugePolly Young (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
FillsCecilia Maria Barthélemon Modifica el valor a Wikidata

Musicbrainz: 9558cbd4-fc25-409e-9335-b00a32a96f20 Discogs: 5297513 IMSLP: Category:Barthélémon,_François-Hippolyte Modifica el valor a Wikidata

François Hippolyte Barthélemon (Bordeus, França, 27 de juliol de 1741Surrey, Anglaterra, 20 de juliol de 1808) fou un violinista, pedagog i compositor francès, que actuà la majoria de la seva vida al Regne Unit.

Visqué la major part de la seva vida a Anglaterra on el 1766 s'estrenà la seva òpera Pelòpidas; el cèlebre actor David Garrick el contractà per al seu teatre i li confià la partitura d'una obra còmica, A peep behind the curtain, que aconseguí 108 representacions, malgrat del qual Garrick no complí els seus compromisos, ocasionant-li pèrdues considerables. El 1768 estrenà a París (Teatre Italià) l'òpera en un acte Le fleuve Scamandre, a la que li seguiren a Anglaterra el Jugement de Paris, la Ceinture enchantée (1770) i The Maid of the Oaks (1774).

Va ser director del Wauxhall i va recórrer Alemanya i Itàlia, donant concerts de violí fins al 1784, en què retornà a Anglaterra casat amb una notable cantant italiana Polly Young i on, a més de compondre, donava classes de música, tenint entre els seus alumnes a General Charles Ashley. A més de les òperes citades escriví música di camera, obres per a piano i orgue, i l'oratori Jefté (1776).

Bibliografia[modifica]