France 5

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

France 5 és un canal de televisió públic pertanyent al grup France Télévisions. Fou creat en 1994 i està enfocat en una programació cultural i educativa, amb especial atenció als programes divulgatius, els documentals i els espais de debat.

En la seua emissió analògica comparteix el seu senyal amb el canal Arte, mentre que en la televisió digital terrestre emet durant les vint-i-quatre hores.

Història[modifica | modifica el codi]

El govern d'Edouard Balladur creà per llei la cadena de televisió el 1 de febrer de 1994, amb la intenció d'ocupar la freqüència que La Cinq deixà vacant després de la seua desaparició en 1992 i que, de forma momentània, també ocupà Arte i Télé emploi. La nova emissora s'anomenaria La Cinquième, estaria dedicada segons el president Balladur al "saber, la formació i l'ocupació", i el seu primer president seria el periodista Jean-Marie Cavada.

La inauguració de La Cinquième se produí el 13 de desembre de 1994 amb una gal·la en la qual es çdesvetlaren totes les bases de la programació: de 7:00 a 19:00 el canal seria ocupat per la nova emissora, mentre que en la resta d'hores passaria a emetre el canal Art. En els seus primers anys els programes de la cinquena cadena destacarien per tenir uns formats de curta durada, amb una vocació divulgativa i pedagògica.

Al març de 1997 el govern de Lionel Jospin imposa la fusió de La Cinquième amb La Sept-ARTE (actual Arte France), amb el que Art i el cinquè canal compartirien freqüències, impulsant a més un canvi en la programació per a atraure a més públic. En 1999 entra en l'accionariat la cadena francòfona TV5 i es modifica el logotip del canal.

De forma paral·lela, al maig de 1999 l'Assemblea nacional aprova el projecte de llei que pretén agrupar totes les cadenes públiques en un holding. El 2 d'agost de 2000 La Cinquième passa a integrar-se en el grup France Télévision amb Jean-Pierre Cottet com director, i un any després renova per complet el 80% de la seua programació. El 7 de gener de 2002 la cadena passa a cridar-se France 5 i canvia el seu logotip, al mateix temps que la resta de cadenes del grup, al març del mateix any.

Les audiències del canal assoliren una millorança, passant del 4,5% inicial en 1994 a un màxim de 7,3% en 2006.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]