Francesc Almarche i Vázquez

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaFrancesc Almarche i Vázquez
Biografia
Naixement29 desembre 1875 Modifica el valor a Wikidata
València Modifica el valor a Wikidata
Mort28 maig 1927 Modifica el valor a Wikidata (51 anys)
Dades personals
FormacióUniversitat de València Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióhistoriador, bibliotecari, arxiver Modifica el valor a Wikidata
OcupadorArxiu del Regne de València Modifica el valor a Wikidata
Influències

Francesc Almarche i Vázquez (València, 29 de desembre de 1875 - València, 28 de maig de 1927) va ser un historiador valencià.

Biografia[modifica]

Va nàixer al si d'una família d'humils artesans. Brillant als estudis i amb l'ajut de beques va aconseguir arribar a cursar Filosofia i Lletres a la Universitat de València, llicenciant-se amb la qualificació d'excel·lent. Posteriorment es va traslladar a Madrid, on es va doctorar. Va ser professor de llatí i història en diversos instituts i col·legis de València.

A la seua ciutat natal va entrar en contacte amb l'historiador Roc Chabàs, de qui sempre es considerà deixeble. El Marquès del Túria el va nomenar Secretari General de l'Exposició Regional i Nacional de València.

Després d'unes primeres publicacions va presentar al primer Congrés d'Història de la Corona d'Aragó l'estudi Ramon Muntaner, cronista dels reis d'Aragó (1910[1]). L'any 1911 va accedir per oposició al cos d'arxivers, bibliotecaris i arqueòlegs, i va ser destinat a Terol. Va passar després a Castelló de la Plana, on es va fer càrrec de la Biblioteca Provincial, i on amb l'ajut de Ramon Huguet i Joan Baptista Carbó va crear el Museu Provincial. També va ser un assidu col·laborador de la Societat Castellonenca de Cultura, publicant diversos treballs al seu Butlletí. Posteriorment ocuparia plaça a l'Arxiu del Regne de València i a l'arxiu de la Delegació d'Hisenda, ambdós a la ciutat de València.

Des de 1919 fins a la seua mort va ocupar la presidència de Lo Rat Penat, des d'on va impulsar la celebració de la festa de les Creus de Maig a la ciutat de València.

Obres[modifica]

Llista no exhaustiva

  • 1910Ramon Muntaner, cronista dels reis d'Aragó
  • 1918La antigua civilización ibérica en el Reino de Valencia
  • 1918Goigs valencians. Segles XV al XIX
  • 1919[1]Historiografia valenciana: estudio de dietarios, libros de memorias, Relaciones, etc. publicat als Annals de l'Institut de València

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Francesc Almarche i Vázquez». enciclopèdia.cat (GEC). [Consulta: 23 març 2019].

Bibliografia[modifica]

  • (castellà) Vicente Gascón Pelegrí. Prohombres valencianos en los últimos cien años, 1878-1978. València. Caixa d'Estalvis de València, 1978. ISBN 84-500-2630-X


Precedit per:
Joan Pérez i Lúcia
President de Lo Rat Penat
Dibuix d'un rat penat negre

1919–- 1927
Succeït per:
Facund Burriel