Friqui

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Friki)
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Un friqui o friki (adaptació de l'anglès freak, 'monstre, ésser deformat') és una persona obsessionada amb un tema o afició en concret, normalment extravagant, fins al punt de convertir-lo en una forma de vida. Normalment s'ha relacionat sobretot amb la informàtica, les pel·lícules i sèries de ciència-ficció, fantasia i manga, a més del món del còmic; però el terme pot estendre's a qualsevol afició desmesurada. En casos molt extrems, l'aficionat obsessiu compulsiu deixa de ser friqui i evoluciona a gosu.

En sentit més genèric, molta gent anomena friqui qualsevol persona que, per excèntrica i extravegant, resulta ridícula. Si bé el terme, en principi, és pejoratiu, avui els personatges d'aquesta mena provoquen fascinació en bona part del públic, com es pot comprovar en l'àmplia explotació que en fan nombrosos programes de teleporqueria. El públic sembla gaudir-ne per dues vies: d'una banda, rient de qui fa el ridícul, amb un punt de crueltat, cosa que permet sentir-se superior a algú; d'altra banda, contemplant un desplegament de mal gust que, en el fons, comparteix.

En anglès, freak és el terme que s'ha aplicat de fa segles als monstres, en el sentit de 'humans deformes'; d'ací, per exemple, el títol del film Freaks (Ted Browning, 1932). Segons alguns, l'origen directe de l'accepció que va prenent en català és la historieta estatunidenca Freak Brothers, uns personatges lletjos, ganduls i beneits.

Des de l'any 2005 s'està estenent per la xarxa la convocatòria de la celebració del Dia de l'Orgull Friqui, amb el 25 de maig com a data de celebració.

Tipologia[modifica | modifica el codi]

  • Anglès: geek. A Occident té el significat de "fanàtic dels gadgets" o "fanàtic de la tecnologia". Un bon geek sempre adquireix els nous aparells tan bon punt surten al mercat. En anglès s'entén com a friqui en general.
  • Japonès: otaku. A Occident té el significat de "fanàtic del manga o anime", però al Japó es refereix al que està obsessionat amb qualsevol afició. Així, hi ha "anime otaku" o "pasocon otaku" (fanàtic dels ordinadors), per posar-ne dos exemples.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]