Galceran Sacosta

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Galcerà Sacosta)
Infotaula de personaGalceran Sacosta
Biografia
Naixementvalor desconegut Modifica el valor a Wikidata
Tavertet Modifica el valor a Wikidata
Mort1345 Modifica el valor a Wikidata
Vic Modifica el valor a Wikidata
Bisbe diocesà
16 novembre 1328 –
← Berenguer de GuàrdiaMiquel de Ricomà →
Diòcesi: bisbat de Vic
Bisbe de Vic
1328 – 1345 Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióEsglésia Catòlica Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióbisbe catòlic (1329 (Gregorià)–), sacerdot catòlic Modifica el valor a Wikidata

Galceran Sacosta (va ser bisbe de Vic entre 1328 i 1345).[1]

El bisbe de Vic, llavors tenia moltes terres (jurisdiccions). En l'època medieval els bisbes amb territori tenien la seva pròpia llei sobre la seva jurisdicció. Per això hi havia disputes entre barons, reis i eclesiàstics. En va tenir de sobretot de fortes i constant amb l'abadessa Blanca de Figuerola priora del convent de Santa Clara de Cervera.[2] Quan Manresa va decidir fer una séquia per la sequera que passaren, el bisbe va parar les obres a la seva jurisdicció. No volia que passessin per allà. Llavors el poble, i sobretot, els nobles manresans es van queixar al rei Pere III. Aquest que havia promès que la séquia seria una realitat i acabaria amb al fam a Manresa, es va enfadar, segons conten els historicistes, amb el bisbe. Llavors, tot de sobte, el bisbe es va enfadar molt més i va excomunicar Manresa. Aleshores, i al cap d'alguns mesos, Sacosta es va rendir i va deixar passar la séquia.

Tot això es representa cada febrer a Manresa per la Fira de l'Aixada. La llegenda que els manresans conten per explicar el canvi de postura va ser que una llum arribada de Montserrat va parar a l'església del Carme de Manresa on el bisbe tement aquell miracle i interpretant que no estava fent el correcte va cedir a les pretensions del rei i de Manresa. Altres, diuen que el rei va pressionar tan fort al bisbe que no va tenir més remei que deixar passar les obres, ja que sinó el rei hagués perdut autoritat davant el seu poble.

Referències[modifica]

  1. «Galceran Sacosta». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. Maria Carme Roca i Costa, Abadesses i priores a la Catalunya Medieval, pàgs. 175 a 176, Col·lecció Base Històrica, Editorial Base, ISBN 978-84-16166-22-0