Gamma Arietis

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula d'estrellaGamma Arietis
Dades d'observació
Constel·lació Àries
Característiques físiques
Tipus espectral A0
Velocitat de rotació 54 km/s
Més informació
Codi de catàleg
Modifica dades a Wikidata

Gamma Arietis o Mesarthim (γ Ari / γ Arietis) és un sistema estel·lar triple, a 204 anys llum de la Terra, dins la constel·lació d'Àries. Té els noms tradicionals de Mesartim o Mesarthim, d'origen obscur, i ha estat anomenada "la primera estrella d'Àries" a causa de ser la primera estrella visible més a prop del put de l'equinocci.

El sistema inclou una estrella binària amb components separats per una distància angular de 7,7 segons d'arc (que es poden separar amb un petit telescopi). Ambdós components són estrelles blanques del tipus A de la seqüència principal i són de la magnitud aparent +4,75 i 4,83. La més brillant és coneguda com a γ² Arietis i la més feble γ¹ Arietis. El període orbital de la binària és major de 5000 anys. Orbitant la binària s'hi pot trobar γ Arietis C, una estrella de la magnitud +9,6 del tipus K localitzada a 221 segons d'arc.

La component més brillant, γ² Arietis, està classificada com a Variable Alpha2 Canum Venaticorum i la seva lluentor varia en 0,4 magnituds amb un període de 2,61 dies.

Vegeu també[modifica]

Portal

Portal: Astronomia