Gelredome

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Gelredome
Imatge
Dades
TipusEstadi Modifica el valor a Wikidata
Construcció1996 Modifica el valor a Wikidata
Obertura25 de març de 1998
Característiques
Cost€ 72.000.000
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaArnhem (Països Baixos) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióArnhem
Map
 51° 57′ 45″ N, 5° 53′ 35″ E / 51.9625°N,5.89306°E / 51.9625; 5.89306
Activitat
Coeficient UEFA
Propietat deAjuntament de Arnhem
Capacitat màxima25.000
Equips localsVitesse Arnhem
Esdeveniment
Lloc webgelredome.nl… Modifica el valor a Wikidata

El Gelredome és un estadi multiús de la ciutat d'Arnhem, capital de la província Güeldres als Països Baixos. La seva adreça és Batavierenweg 25, 6841 HN Arnhem.

El futbol és l'activitat més important de l'estadi, però també s'organitzen concerts, festes de música house, trobades de la Copa Davis de tennis i esdeveniments com el Monsterjam. Hi ha hagut concerts de diferents artistes, com Anastacia, Britney Spears, Justin Timberlake, Metallica, Bruce Springsteen, Madonna, Shakira, Radiohead, Coldplay, Guns N 'Roses i l'any 2003 es va dur a terme el Tiësto in Concert pel famós DJ Tijs Verwest DJ Tiësto. El Gelredome és el domicili de l'equip holandès Vitesse que actua en l'Eredivisie.

Història[modifica]

El Gelredome va ser un invent del llavors president de Vitesse, Karel Aalbers, el 1986. El president volia crear un club amb activitats comercials com el Chelsea FC i la seva Chelseavillage. La idea d'un estadi amb un camp extraïble venia d'una caixa de llumins. La inspiració venia de visites al Astrodome a Houston. Al principi l'estadi es deia Akzodrôme pel patrocinador principal Akzo, una companyia multinacional de productes químics, que té la seu a Arnhem. Després el nom canviava amb la construcció financera de diversos empreses i bancs i la província Gelderland. Gelre és la denominació antiga de la província. L'estadi Veltins-Arena de l'equip alemany Schalke 04 és una còpia més moderna i més gran del Gelredome i en la construcció d'aquest estadi els dos clubs van col·laborar.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Gelredome