Gloria Lomana
Aquest article o secció necessita millorar una traducció deficient. |
Biografia | |
---|---|
Naixement | 16 juny 1959 (65 anys) Madrid |
Formació | Universitat Complutense de Madrid - llicenciatura |
Activitat | |
Ocupació | empresària, periodista, escriptora |
Família | |
Cònjuge | Josep Piqué i Camps |
Gloria Fernández-Lomana García (Madrid, 16 de juny de 1959), més coneguda com a Gloria Lomana, és una periodista espanyola, que entre el 8 de juliol de 2003 i el 8 de juliol de 2016 va ser directora d'informatius del canal privat de televisió Antena 3.
Trajectòria professional
[modifica]Es va llicenciar en Periodisme a la Universitat Complutense de Madrid.[1] Va començar el seu exercici professional el 1978 a Radio Centro Madrid i Radiocadena Española, i també va estar treballant a RNE. Va dirigir els informatius de Ràdio Toledo. Va treballar en els Informatius de TVE com a reportera per al Telediario i va ser presentadora de diversos programes de debat polític a La 2. Ha entrevistat els sis primers presidents del govern d'Espanya des de la Transició: Adolfo Suárez, Leopoldo Calvo-Sotelo, Felipe González, José María Aznar , José Luis Rodríguez Zapatero i Mariano Rajoy.
Amb l'entrada a l'accionariat d'Antena 3 de José Manuel Lara Bosch, va ser nomenada directora d'informatius el juliol de 2003. Al capdavant dels informatius, va aconseguir que aquests fossin els líders d'audiència entre 2004 i 2007, superant la cadena pública Televisió Espanyola i va entrevistar a les principals personalitats polítiques del país, no obstant això, durant aquesta etapa també se la va etiquetar de conservadora[2] i altres mitjans de comunicació van assenyalar «la seva falta d'objectivitat en entrevistes a líders del Partit Popular, en detriment de altres».[2] Després de tretze anys, va abandonar el càrrec el juliol de 2016[3] i va ser substituïda per Santiago González, exdirector de TVE. Periodistes d'altres mitjans van assenyalar com a possibles causes la seva ideologia o les baixes audiències i la pèrdua de lideratge respecte a La Sexta,[2] si bé altres mitjans van assenyalar que les polèmiques de mesos enrere respecte al tractament del partit polític Podem en els seus informatius[4] i l'«exclusiva», criticada per la seva falta d'objectivitat,[5] en què relacionava membres de Podem i la CUP amb Veneçuela i l'entorn d'ETA, haurien precipitat la seva substitució.[4]
Al gener de 2018 fitxa per Telecinco per col·laborar al magazín matinal El programa d'Ana Rosa amb la seva secció L'opinió de Glòria.
A l'entrevista que li va realitzar Risto Mejide al seu programa de televisió Chester, Gloria Lomana va explicar que va ser acomiadada d'Antena 3 després d'expressar a la direcció de La Sexta les seves queixes per la línia editorial imposada a Atresmedia, el grup mediàtic del qual és conseller delegat Silvio González Moreno i on exerceix com a director general el català Javier Bardají Hernando, assenyalant en particular a Antonio García Ferreras.[6]
El març del 2019 funda 50&50 Gender Leadership, consultora especialitzada en programes d'igualtat i lideratge femení, de la qual n'és presidenta.
Premis
[modifica]Ha format part del Jurat dels Premis Príncep d'Astúries de Cooperació Internacional, Alfonso Ussía i Marques Renombradas Españolas. També ha estat membre del jurat dels Premis Rei Jaume I de Periodisme.[1]
Entre altres, Gloria Lomana ha estat guardonada amb el Premi a l'Excel·lència Empresarial i Professional, concedit el 2009 pel Cercle de Dones de Negocis i amb el Màster d'Or Estatutari, atorgat el 2010 pel Fòrum d'Alta Direcció i en reconeixement a la seva tasca com a directora d'informatius d'Antena 3». ».[7] També a l'octubre de 2015 rep la Creu de Plata de l'Ordre del Mèrit de la Guàrdia Civil.[8] El juliol de 2016, va ser guardonada amb el Premi de Comunicació Compromesa amb la Dona de la Federació Espanyola de Dones, Directives, Executives, Professionals i Empresàries, al XXV aniversari de la institució.[9]
Vida privada
[modifica]El 22 de maig de 2009 es va casar amb l'ex polític català del Partit Popular, Josep Piqué,[10] exministre d'Afers Exteriors del Govern de José María Aznar, fins a la seva mort el 2023.
Publicacions
[modifica]- 1987. El cicló socialista, sobre la crònica de la primera legislatura socialista.[1]
- 2017. Jocs de Poder, novel·la en què es ficcionen relacions del periodisme, la política i els diners.
- 2018. La fi de la por, Veus a l'any del feminisme sobre la igualtat com el gran repte del planeta en els nostres dies.
Referències
[modifica]- ↑ 1,0 1,1 1,2 «Gloria Lomana» (en castellà). Atresmedia, 2016. Arxivat de l'original el 19 de març de 2016.
- ↑ 2,0 2,1 2,2 Lardiés, Alberto «Glòria (i sortida) d'una hàbil periodista: Lomana llançada a les tenebres a Antena 3». , 09-07-2016 [Consulta: 11 juliol 2016].
- ↑ Redacció «Gloria Lomana deixa Antena 3, després de tretze anys com a directora d'informatius» (en espanyol). EFE, 07-07-2016 [Consulta: 4 setembre 2016].
- ↑ 4,0 4,1 Fernández, Juanma «Les tres causes per les quals Gloria Lomana surt dels informatius d'Antena 3». , 07-07-2016.
- ↑ Redacció «Gloria Lomana, “molt tocada” després de l'exclusiva de Podem d'Antena 3». , 21-01-2016.
- ↑ ALEGRIA, DAVID «Lomana hunde a Atresmedia: confiesa se fue de Antena 3 por el sectarismo de laSexta y Ferreras». [Consulta: 10 maig 2018].
- ↑ Redacció «La Fundación Eisenhower en España premia a Gloria Lomana» (en espanyol). , 08-10-2015.
- ↑ admin. «Gloria Lomana, recibe la Cruz de Plata de la Orden del Mérito de la Guardia Civil» (en castellà). Benemérita al día - Diari Digital, 05-10-2015.
- ↑ EFE «La Reina reclama un debate sobre los horarios para facilitar la conciliación» (en espanyol). , 26-07-2016 [Consulta: 4 setembre 2016].
- ↑ «Gloria Lomana, la mujer que se casó con Piqué y se divorció de la audiencia». Vanitatis. El Confidencial, 21-01-2014.