Golf de Papua

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de geografia físicaGolf de Papua
Imatge
TipusBadia Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaPapua Nova Guinea Modifica el valor a Wikidata
Map
 8° 00′ S, 144° 48′ E / 8°S,144.8°E / -8; 144.8
Afluent
Papua Nova Guinea.

El Golf de Papua és una zona de 400 km d'amplada situada a la costa sud de Nova Guinea.

Geografia[modifica]

Alguns dels grans rius de Nova Guinea com el Riu Fly, Riu Turama , Riu Kikori i el Riu Purari, desemboquen a aquest golf i formen un gran delta. En canvi la pat oest és pantanosa que acaba a Cap Possession com plana i sorrenca.

La part central i oriental del Golf de Guinea s'aixeca lentament per arribar als Altiplans del Sud i està coberta de zones pantanoses i densos boscos tropicals de fusta dura. La part occidental té una extensia regió calcària càrstica. L'estació seca va des d'octubre a febrer i la resta de l'any hi ha l'estació humida.

A la part meridional d'aquest golf està a 70 km de la capital del país, Port Moresby.

El golf de Papua tanca uns 35.000 km² d'aigua, té una amplada màxima de. 150 km i una fondària de 140 m.[1]

Les principals ciutats d'aquest golf són Kikori, Baimuru, Ihu, Kerema i Malalaua.

Des de la dècada de 1950, molts habitants d'aquest golf van emigrar cap Port Moresby en la recerca de feina.

Actualment a aquest golf les activitats econòmiques són principalment la pesca i la caça, les palmeres sagu i en alguns llocs l'agricultura i l'horticultura..

Des de la dècada de 1990, les comunitats del Golf de Papua han vist com empreses multinacionals han fet extracció de petroli i de fusta dura del bosc. Actualment hi ha un oleoducte pel petroli. tot això ha tingut un impacte en el medi ambient encara no avaluat.

Història cultural[modifica]

La majoria de les persones d'aquest golf parlen idiomes no austronesis i segueixen sistemes de descendència patrilineals. Estan organitzats en clans i tribus i practiquen l'endogàmia.

Havien practicat rituals com la cacera de caps humans i el canibalisme. També hi havia un important art tribal que incloïa màsqueres.

Alfred Haddon (1920) i l'historiador d'art Douglas Newton (1961), van notar similituds entre les formes d'art del Golf de Papua i la dels grups que viuen a la riba del riu Sepik.

Referències[modifica]

  1. Harris, P.T., 1988. Sediments, bedforms and bedload transport pathways on the continental shelf adjacent to Torres Strait, Australia - Papua New Guinea. Continental Shelf Research 8, 979-1003.
  • Haddon, Alfred Cort (1894) The decorative art of British New Guinea. Dublin: Royal Irish Academy, Cunningham memoirs, 10.
  • Haddon, Alfred Cort (1895) Evolution in Art: As Illustrated by the Life-Histories of Designs. London: Walter Scott, LTD.
  • Haddon, Alfred Cort (1920) ‘The migrations of cultures in British New Guinea.' Journal of the Royal Anthropological Institute 50:234-280.
  • Newton, Douglas (1961) Art Styles of the Papua Gulf. New York: The Museum of Primitive Art.

Enllaços externs[modifica]