Greve in Chianti

Plantilla:Infotaula geografia políticaGreve in Chianti
Imatge

Localització
Modifica el valor a Wikidata Map
 43° 35′ 00″ N, 11° 19′ 00″ E / 43.5833°N,11.3167°E / 43.5833; 11.3167
EstatItàlia
RegióToscana
Ciutat metropolitanaCiutat metropolitana de Florència Modifica el valor a Wikidata
CapitalGreve in Chianti Modifica el valor a Wikidata
Població humana
Població13.322 (2023) Modifica el valor a Wikidata (78,65 hab./km²)
Geografia
Superfície169,38 km² Modifica el valor a Wikidata
Altitud236 m Modifica el valor a Wikidata
Limita amb
Organització política
Membre de
Identificador descriptiu
Codi postal50022 Modifica el valor a Wikidata
Fus horari
Prefix telefònic055 Modifica el valor a Wikidata
Identificador ISTAT048021 Modifica el valor a Wikidata
Codi del cadastre d'ItàliaE169 Modifica el valor a Wikidata
Altres
Agermanament amb

Lloc webcomune.greve-in-chianti.fi.it Modifica el valor a Wikidata

Greve in Chianti (antigament Greve i des de l'any 1972 Greve in Chianti, després de la inclusió del municipi a la zona vinícola de Chianti) és una ciutat i comune (municipi) de la ciutat metropolitana de Florència, a la regió italiana de la Toscana. Està uns 31 km al sud de Florència i uns 42 km al nord de Siena.

L'1 de gener de 2018 tenia una població de 13.814 habitants.[1]

Història[modifica]

Greve i els seu entorn ha estat poblat des de fa molt temps, probablement molt abans que els etruscs i més tard els romans dominessin la zona. Els documents històrics del segle xi es refereixen a un antic assentament monàstic en un turó proper, que ara es coneix com el turó de San Francesco. Abans que els franciscans establissin el seu monestir al segle xv, ja s'havia construït un monestir anterior dedicat a Santo Savi, i també un petit hospital. L'assentament més important es va produir en els segles xiii i xiv.

Encara que va ser una ciutat independent durant la major part de la seva història, Greve va quedar sota control del Ducat de Toscana i va romandre així fins que el 1861 va ser absorbit per la unificació italiana.

Llocs d'interès[modifica]

  • Plaça principal, de forma triangular, on un mercat ha estat funcionant més o menys contínuament durant segles servint les comunitats i els llogarets propers. La plaça està plena de nombrosos edificis medievals, entre d'altres:
    • Monestir franciscà.
    • Església Santa Croce, del segle xi, que va ser reconstruïda el 1325 després de ser cremada, juntament amb la resta del poble, pel duc de Lucca, Castruccio Castracani. Després d'una nova renovació, l'església, que acull pintures de l'escola de Fra Angelico, presenta una façana neoclàssica. A la plaça hi ha també un monument al navegant Giovanni da Verrazzano, que sembla que havia nascut a prop, tot i que el treball acadèmic més recent col·loca el seu naixement a França.
  • Església de Santo Stefano, a la frazione de Montefioralle. Conté una "Verge amb nen" de finals del segle xiii i una "Trinitat amb sants" del segle xv. També al llogaret hi ha una casa que, segons la tradició, pertanyia a l'explorador Amerigo Vespucci. En els voltants es troba una pieve romànica amb façana amb nàrtex i dues finestres coronelles.
  • Castell de Verrazzano, a 2 km del centre de Greve, sobre un turó de 348 metres. Construït probablement pels llombards, era una possessió de la família de l'explorador, i en el segle xvii es va convertir en una vila. De la casa pairal del segle xiii roman una torre.
  • Pieve de San Leonino, a la "frazione" de Panzano, coneguda des del segle x. L'interior alberga un panell del segle xiii de Meliore di Jacopo, un políptic del segle xv per l'anomenat Mestre de Panzano, així com obres de Raffaellino del Garbo i Giovanni della Robbia.

Ciutats agermanades[modifica]

Greve in Chianti està agermanat amb:

Referències[modifica]

  1. «Resident population on 1st January 2018» (en anglès). ISTAT. [Consulta: 4 març 2019].
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Greve in Chianti