Gruel

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de menjarGruel
Rice gruel.jpg
Detalls
Tipusproducte alimentari i aliment bàsic Modifica el valor a Wikidata
Ingredients principalscereal Modifica el valor a Wikidata

Gruel és el nom en anglès de les farinetes.

En anglès i a la Gran Bretanya designen totes les farinetes en general, però les primeres que els venen al cap són les pròpies de la seva cultura, un tipus de farinetes servides com a beguda a la Gran Bretanya especialment a l'època victoriana. Consistia en una preparació que barrejava alguns cereals com la civada, el blat o la fàrina de sègol o d'arròs bullits en aigua o en llet. És una versió més lleugera del porridge, unes altres farinetes britàniques.

Històricament les farinetes angleses, sovint fet de mill o ordi, o en temps dolents, de farina de castanyes o de les aglans amb menys tanins d'alguns roures o alzines, van ser un aliment bàsic especialment entre els pagesos del país, igual que molts altres llocsd'Eruropa. En els invàlids es considerava que el gruel era una bona forma de sosteniment.[1] i pels infants recentment deslletats. El consum de gruel ha estat tradicionalment associat amb la pobresa.

Etimologia[modifica]

L'Oxford English Dictionary diu que el mot en anglès gruel prové del llatí tardà grutellum, un diminutiu del franc *grūt com l'actual grout (morter o beurada).

De vegades s'ha traduït malament el gruel per "engrut", en català, però la traducció que dóna el TermCat és "farinetes".

Història[modifica]

El gruel era aliment bàsic entre els antics grecs pels quals la carn rostida era extraordinària lligada als sacrificis als déus i el pa era una mena de luxe de les ciutats. El plebeus romans menjaven gruel suplementat amb l'oli, verdures humils i peix sec.[2] A l'Edat Mitjana els pagesos podien evitar el delme als propietaris del molins de gra rostint els cereals per fer-los digeribles i molent petites porcions en un morter manual.

A la cultura[modifica]

En Oliver Twist (1838) de Charles Dickens apareix una menció a un gruel fet amb una ilimitada part d'aigua i poca quantitat de civada ("an unlimited supply of water" i "small quantities of oatmeal").[3]

En Cançó de Nadal, de Charles Dickens, el gruel empfatitza com n'és de miserable Mr. Scrooge.

En The Simpsons en l'episodi "Kamp Krusty", Bart i altres nois són forçats a menjar una imitació de la marca de gruel del Pallasso Krusty. També hi ha referències al gruel en Emma de Jane Austen i en Cims borrascosos d'Emily Brontë.

Preparacions similars al món[modifica]

Les farinetes de dacsa eren el principal recurs alimentari dels pobles mesoamericans. L'atole era un gruel de dacsa, bitxo i sal. Les farinetes d'arròs a Àsia es diuen sopa d'arròs.

Referències[modifica]

  1. Un gruel de dacsa era recomanada en pacients de tifus en The American Journal of Nursing 14.4 (January 1914) p. 296.
  2. Toussaint-Samat 2009, p. 93.
  3. Oliver Twist, chapter 2. Wikisource

Enllaços externs[modifica]