Grup de l'atacamita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralGrup de l'atacamita
Grup de minerals

Atacamita Modifica el valor a Wikidata
Classificació
Categoriahalurs
Nickel-Strunz 10a ed.03.DA
Propietats
Més informació
Referències[1]

El grup de l'atacamita és un grup de minerals de la classe dels minerals halurs format per setze espècies: atacamita, botallackita, clinoatacamita, gillardita, haydeeïta, herbertsmithita, hibbingita, iyoïta, kapellasita, kempita, leverettita, misakiïta, paratacamita, paratacamita-(Mg), paratacamita-(Ni) i tondiïta.

Espècie Fórmula
Atacamita Cu₂(OH)₃Cl
Botallackita Cu₂(OH)₃Cl
Clinoatacamita Cu₂(OH)₃Cl
Gillardita Cu₃Ni(OH)₆Cl₂
Haydeeïta Cu₃Mg(OH)₆Cl₂
Herbertsmithita Cu₃Zn(OH)₆Cl₂
Hibbingita Fe2+
2
(OH)₃Cl
Iyoïta MnCuCl(OH)₃
Espècie Fórmula
Kapellasita Cu₃Zn(OH)₆Cl₂
Kempita (mongol)(OH)₃Cl
Leverettita Cu₃Co(OH)₆Cl₂
Misakiïta Cu₃Mn(OH)₆Cl₂
Paratacamita Cu₃(Cu,Zn)(OH)₆Cl₂
Paratacamita-(Mg) Cu₃(Mg,Cu)(OH)₆Cl₂
Paratacamita-(Ni) Cu₃(Ni,Cu)(OH)₆Cl₂
Tondiïta Cu₃Mg(OH)₆Cl₂

La majoria d'aquestes espècies cristal·litzen en el sistema trigonal, excepte l'atacamita i la kempita, que ho fan a l'ortoròmbic, i la climoatacamita, la botallackita i l'iyoïta que són monoclínics.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, els minerals del grup de l'atacamita pertanyen a "03.DA: Oxihalurs, hidroxihalurs i halurs amb doble enllaç, amb Cu, etc, sense Pb» juntament amb els següents minerals: melanotal·lita, belloïta, anatacamita, claringbul·lita, barlowita, simonkol·leïta, buttgenbachita, connel·lita, abhurita, ponomarevita, anthonyita, calumetita, khaidarkanita, bobkingita, avdoninita i droninoïta.

Els minerals d'aquest grup es troben força distribuits per tot el planeta. Pel que fa als territoris de parla catalana s'hi han descrit dues d'aquestes espècies:

  • l'atacamita, a la mina la Amorosa, a la localitat de Vilafermosa (Alt Millars); i a la mina El Negre, a Xóvar (Alt Palància).
  • la clinoatacamita, a la mines la Amorosa i Cueva de la Mina Antigua, totes dues a la localitat de Vilafermosa (Alt Millars).[2]

Referències[modifica]

  1. «Atacamite Group» (en anglès). Mindat. [Consulta: 17 abril 2021].
  2. Cócera, H., Menor-Salván, C. Muñoz-Alvarado, R. «Mineralogía de la concesión San Rafael, Villahermosa del Río, Castellón, España». Acopios, 1, 2010, pàg. 1-51 [Consulta: 22 abril 2021].